Polícia v Severnom Írsku zatkla štyroch mužov kvôli vražde novinárky

Polícia v Severnom Írsku zatkla štyroch mužov kvôli vražde novinárky Foto: FB L.K.

Polícia v severoírskom meste Londonderry dnes ráno zatkla štyroch mužov v súvislosti s vyšetrovaním nepokojov, počas ktorých bola zavraždená mladá novinárka Lyra McKeeová.

 

K zodpovednosti za jej vraždu sa už skôr prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnej polície o tom informovala agentúra AFP.

Polícia vykonala štyri domové prehliadky a zatkla muža vo veku 15, 18, 38 a 51 rokov. Zatknutí sú teraz vo väzbe a vyšetrovatelia ich vypočúvajú.

V súvislosti so smrťou novinárky už skôr policajti vypočuli dvoch mužov a jednu ženu, nakoniec ich prepustili.

McKeeová zomrela kvôli zraneniam, ktoré utrpela po tom, čo jeden z účastníkov aprílových nepokojov v Londonderry začal strieľať na zasahujúcu policajtov. Novinárka pritom protesty iba pozorovala.

Organizácia Nová IRA vo svojom vyhlásení zverejnenom 23. apríla v írskom denníka The Irish Times uviedla, že McKeeová zomrela preto, že "stála na strane nepriateľov", čím má na mysli políciu.

Smrť novinárky podľa AFP oživila spomienky na obdobie konfliktu v Severnom Írsku, kedy pri stretoch republikánskych nacionalistov, požadujúcich jednotné Írsko, a unionistov, ktorí boli pre zotrvanie Severného Írska v Spojenom kráľovstve, zomrelo asi 3500 ľudí. Spor sa podarilo utíšiť po desiatkach rokov takzvanou Veľkopiatkovou dohodou v roku 1998, ktorú však Nová IRA odmieta.

Vražda novinárky nasledovala po výbuchu auta v Londonderry z tohtoročného januára, z ktorého polícia tiež viní túto radikálnu organizáciu. Podľa agentúry Reuters podobné činy vyvolávajú obavy, že malé ozbrojené skupiny zneužívajú politické vákum v Severnom Írsku a napätie spôsobené rozhodnutím Británie opustiť Európsku úniu.