V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára

V Moskve prepustili štyroch policajtov kvôli zadržaniu investigatívneho novinára FB: I. Golunov

Štyria policajti z Moskvy boli prepustení v súvislosti s júnovým zadržaním investigatívneho novinára Ivana Golunova.

 

Informoval o tom dnes ruskojazyčný servis britskej BBC s odvolaním sa na políciu v ruskom hlavnom meste. Tá však nezverejnila, kvôli čomu štvorica strážcov zákona prišla o prácu, neuviedla ani ich mená.

Podľa neoficiálnych ruských zdrojov prepustenie súvisí s tým, že policajti Golunovovi neumožnili, aby sa po zadržaní spojil so svojimi príbuznými, ani aby sa v zákonom stanovenej lehote mohol obrátiť na advokáta. Policajti vraj so svojím prepustením nesúhlasia a chcú sa proti rozhodnutiu nadriadených brániť na súde.

Golunov, novinár investigatívneho servera Meduza, bol zadržaný začiatkom júna. Polícia tvrdila, že v jeho batohu a neskôr aj u neho doma našla drogy. Súd ho poslal do domáceho väzenia, ale o niekoľko dní neskôr ruské úrady stíhanie novinára zastavili s tým, že proti nemu nie sú dôkazy.

Zadržanie Golunova vyvolalo vlnu pobúrenia, postavili sa za neho kolegovia z nezávislých i štátnych médií.

Tridsaťšesť ročný Golunov píše o prípadoch korupcie medzi vysoko postavenými moskovskými politikmi. V poslednej dobe sa vraj zaoberal odhaľovaním zločineckých mafií ovládajúcich v Moskve biznis okolo poskytovania pohrebných služieb.