V Moskve sa demonštruje, polícia zatýka aj novinárov (VIDEO)

V Moskve sa demonštruje, polícia zatýka aj novinárov (VIDEO) Twitter Alex Kokcharov

Viac ako 200 ľudí dnes zadržala moskovská polícia pri nepovolenom pochode, ktorého účastníci vyzývali k potrestanie vinníkov nespravodlivého stíhaného investigatívneho novinára Ivana Golunova. O zatýkaní informoval portál OVD-Info, špecializujúci sa na policajné zákroky. Medzi zadržanými sú aj reportéri a opozičný politik Alexej Navalnyj, považovaný za hlavného oponenta Kremľa.

 

Golunov, známy odhaľovaním korupcie, bol síce v utorok pod tlakom verejnosti náhle zbavený všetkých obvinení, ale organizátori demonštráciu neodvolali, hoci ju úrady nepovolili.

Podrobnosti: Ruský minister vnútra ohlásil koniec stíhania novinára Golunova

Agentúra AFP odhadla počet demonštrantov v centre Moskvy na tisícku. Asi stovka protestujúcich sa zišla v druhom najväčšom ruskom meste, Petrohrade. Tu polícia na rozdiel od Moskvy nezasiahla a demonštrácia sa odohrala v pokoji, napísal lokálny server Fontanka.ru.

Medzi zadržanými v metropole sú podľa serveru Newsru.com aj reportér servera Meduza, šéfredaktorka portálu MBCH-Media a spravodajcovia rozhlasovej stanice Kommersant FM, Echo Moskvy a nezávislej televízie Dožď, kameraman švajčiarskej televízie SRF či fotoreportér francúzskeho denníka Le Temps. Policajti sa vraj zamerali predovšetkým na ľudí, ktorí na sebe mali tričká s nápisom "Ja som/my sme Ivan Golunov". Vedľa opozičného predáka Navalného sa v policajnom voze ocitla aj opozičná blogerka Marina Litvinovičová či novinár Alexander Černyšev, ktorý píše pre nemecký časopis Der Spiegel. Policajti podľa blogera Ilju Varlamova použili proti demonštrantom obušky.

Golunova, známeho odhaľovaním korupcie na moskovskej radnici, zadržala polícia minulý štvrtok pod zámienkou údajného obchodovania s drogami; keď sa domáhal advokáta, policajti ho vraj zbili. Polícia tvrdí, že narkotiká, určené na predaj, sa našli v batohu pri domovej prehliadke novinárovho bytu. Z deviatich fotografií, údajne urobených pri prehliadke, osem vraj zachytáva iný byt.

Golunov tvrdí, že drogy, údajne nájdené počas domovej prehliadky, podstrčili do jeho bytu sami policajti, aby ho dostali do väzenia. Hrozilo mu až 20 rokov za mrežami. Prípad vyvolal vlnu pobúrenia, za Golunova sa postavili jeho kolegovia z nezávislých i štátnych médií. Ukončenie stíhania oznámil v utorok osobne minister vnútra, ktorý uznal, že proti novinárovi nie sú dôkazy.