Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc

Turecký súd zbavil viny novinára a experta Reportérov bez hraníc Foto: FB EFJ

Istanbulský súd dnes oslobodil novinára a experta medzinárodnej novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Erola Önderoglua obžaloby z teroristickej propagandy.

 

Zbavená viny bola tiež lekárka Şebnem Korur Fincanciová a publicista Ahmet Nesin, ktorí boli obžalovaní v rovnakom procese.

Turecké úrady obvinili trojicu v júni 2016 za to, že sa v rámci solidárnej kampane symbolicky chopili vedenia prokurdského denníka Özgür Gunda, ktorý úrady obviňujú zo šírenia prokurdskej propagandy.

Denník Özgür Gunda bol po pokuse o prevrat v roku 2016 zatvorený. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po neúspešnom pokuse o puč nechal dekrétom zavrieť viac než stovku médií a vydavateľstiev. V Turecku stále prebieha mnoho ďalších procesov s novinármi a aktivistami.

Trojica obžalovaných bola istý čas vo vyšetrovacej väzbe, ale po medzinárodných protestoch bola opäť prepustená. Proces sa začal v novembri 2016.

"Cítime hlbokú úľavu nad odvolaním obžaloby Erol Önderoglua a jeho kolegov," napísali RSF na twitteri. Pripomenuli však, že Önderoglua čaká od novembra ešte druhý súdny proces v súvislosti s terorizmom. "Aj z tohto obvinenia musí byť oslobodený," vyzvali Reportéri bez hraníc.

Önderoglu, ktorý prispieva okrem iného na server Bianet, čelí obvineniu z teroristickej propagandy ešte kvôli tomu, že v roku 2016 podporil výzvu viac ako tisícky akademikov k ukončeniu vojenských zásahov v prevažne kurdských regiónoch na juhovýchode Turecka.