Novinár v Rusku dostal pokutu za zneužitie slobody slova

Novinár v Rusku dostal pokutu za zneužitie slobody slova Reprofoto youtube RU

Súd vo východosibírskom Jakutsku potrestal pokutou 30.000 rubľov (okolo 300 eur) novinára Michaila Romanovová za "zneužitie slobody slova". Uviedla to agentúra Interfax.

 

Denník Jakutsk večernij, pre ktorý novinár pracuje, sa chce odvolať. Denník Kommersant už skôr označil Romanovov prípad za prvý, kedy je novinár trestaný podľa nových predpisov o takzvaných "fake news", teda za zneužitie slobody slova k úmyselnému šíreniu falošných správ s možnými významnými následkami.

Inkriminovaný článok navyše podľa obvinenia "škodlivo ovplyvňoval povedomie ľudí". Aj pre zväz novinárov išlo o novinku: ruské súdy totiž obvykle žurnalistu odsudzujú podľa paragrafu o nabádaní k extrémizmu.

Novinárov článok sa týkal prípadu vedca z Jakutska univerzity Antona Ammosova, ktorý tvrdil, že ho uniesli, väznili a mučili agenti tajnej služby FSB kvôli komentárom na sociálnych sieťach o bombovom útoku na pobočku FSB v Archangeľsku.

Miestny policajt si potom novinára predvolal ako svedka. Žurnalista sa nedostavil, čo podľa Kommersantu ani nebol povinný. Policajt ho však obvinil z neuposlúchnutia príkazu polície a zo zneužitia slobody slova, rovnako ako z využívania "skrytých vsuviek škodlivo ovplyvňujúcich povedomie ľudí".

Skryté vsuvky s neblahým vplyvom na zmýšľanie Rusov boli podľa policajtov obsiahnuté v novinárovej vete, že Ammosovov príbeh ukazuje, že "každý môže upadnúť do súkolia štátneho stroja", pretože "Veľký brat bdie a číta všetky komentáre" na sociálnych sieťach.

Policajti sa podľa Kommersantu už skôr snažili použiť nové paragrafy o "fake news" proti jakutskému Večerníku, a to kvôli správe o údajnom znásilnení neplnoletého dievčaťa, ktorého sa dopustil migrant z Tadžikistanu. Súd vtedy rozhodol v prospech novín vďaka znaleckému posudku, podľa ktorého správa nemanipulovala s faktami, ani s verejnou mienkou.

Nové predpisy o "fake news" platia v Rusku od tohtoročnej jari.