V Mexiku boli minulý týždeň zavraždení traja novinári

V Mexiku boli minulý týždeň zavraždení traja novinári Reprofoto Youtube RBH

Minulý týždeň boli v Mexiku zastrelení traja novinári, z toho dvaja v piatok. Celkovo tak bolo od začiatku roka v krajine zavraždených deväť novinárov.

 

S odvolaním sa na mexickej úradné zdroje o tom informovala agentúra AFP. Vlani bolo v rôznych častiach Mexika zavraždených desať novinárov. Tento rok je Mexiko podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) krajinou so zatiaľ najväčším počtom zavraždených žurnalistov.

Jorge Celestino Ruiz, ktorý pracoval pre denník El Gráfico de Xalapa, bol zastrelený v piatok večer v oblasti Actopan v štáte Veracruz na východe krajiny, uviedol miestny starosta Paulino Dominguez. Podľa nemenovaných policajných zdrojov niekto na Ruizov dom strieľal už vlani v októbri, rovnako tak ako na jeho auto v snahe novinára vystrašiť. Novinár sa snažil na seba nepútať príliš pozornosti, a preto napríklad už nepodpisoval svoje články.

Vražda Ruiza sa stala necelých 24 hodín po tom, čo bol zabitý riaditeľ a šéfredaktor spravodajského webu La Verdad de Zihuatanejo Edgar Alberto Nava v juhomexickom štáte Guerrero, uviedla kancelária miestneho prokurátora.

Mexiko patrí medzi najnebezpečnejšie krajiny pre novinársku prácu. Od roku 2000 tam bolo zabitých viac ako 100 novinárov pri násilných činoch súvisiacich s obchodom s drogami a politickou korupciou. Väčšina týchto zločinov zostáva nepotrestaná.

V utorok bolo v kufri opusteného automobilu v centrálnom štáte Morelos nájdené telo vedúceho spravodajského portálu Guerrero Al Instante Rogelia Barragan. Podľa prokuratúry mal muž rozstrieľanú tvár.

V stredu na sídlo denníka El Monitor v Parral v štáte Chihuahua niekto hodil niekoľko Molotovových koktailov. Nikomu sa nič nestalo, noviny ale oznámili, že už nebudú publikovať politické a aktuálne správy, aby sa nestali terčom ďalšej agresie.