V súvislosti s vraždou Kuciaka chceli zadržať aj Norberta Bödöra

V súvislosti s vraždou Kuciaka chceli zadržať aj Norberta Bödöra Foto: SaS

Dozorujúci prokurátori príkaz na zadržanie pár minút po vydaní zrušili.

 

Koncom novembra minulého roka sa vyšetrovací tím vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej rozhodol, že pre dôvodné podozrenia zo spáchania trestného činu zadrží nitrianského podnikateľa Norberta Bödöra. Nadácia Zastavme korupciu sa aktuálne dozvedela, že okolo jeho zadržania sa diali veľmi zvláštne veci. „Prokurátori aj polícia sa obávali najmä jeho možnej snahy ovplyvňovať svedkov. Prokurátori teda vydali príkaz na jeho zadržanie a vzápätí ho zrušili. Podľa informácií Nadácie išlo o odstup rádovo v minútach,“ píše Nadácia Zastavme korupciu v článku na webe Aktuality.sk.

To všetko sa udialo pred víkendom, v posledné novembrové dni. Nasledujúci pondelok sa Bödör, ktorý je synom majiteľa známej SBS Bonul, sám prihlásil na polícii.

„Zrušenie príkazu teda nemohlo súvisieť priamo s príchodom podnikateľa na políciu, lebo k tomu došlo až o niekoľko dní neskôr. Zadržanie tiež nepoužilo ako dôvod riziko úteku. To sa uvádza práve v prípadoch, ak ide o bohaté osoby, pre ktorých je veľmi ľahké rýchlo opustiť na dlhšiu dobu krajinu,“ píše Nadácia, podľa ktorej postup, keď sa príkaz na zadržanie takto rýchlo vezme späť, nie je bežný. „Prečo sa to udialo v tomto prípade, nie je doteraz jasné. Mohlo to súvisieť s tým, že sa podnikateľ o zámeroch tímu dozvedel.“

Odporúčame aj: Bödör, ktorého chcela NAKA zadržať v prípade Kuciakovej vraždy, sa údajne tiež podieľal na sledovaní novinárov

Okrem zrušenia zadržania stopli ale prokurátori podľa informácií Nadácie aj všetky úkony súvisiace s danou osobou.

Prokuratúra aj polícia okolnosti nechceli podľa Nadácie komentovať.

Podľa komunikácie medzi Bödörom a väzobne stíhaným Mariánom Kočnerom, ktorú zverejnil Denník N, mali obaja veľký vplyv na polícii aj prokuratúre. Zavraždený novinár Ján Kuciak písal o kauzách Kočnera ale sj o prepojení Bödöra mladšieho na manželku bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Roberta Krajmera.

 

Norbert Bödör (tretí sprava), zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Mihálik (prvý sprava), Peter Brat (prvý zľava) a zápasník Attila Végh (druhý zľava). Foto – SaS

Otec Norberta Bödöra je rodinne prepojený s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, na pokyn ktorého si mal pozerať bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov v policajných databázach údaje o desiatkach novinárov.

Norbert Bödör pôsobil vo viac ako desiatich firmách. V posledných rokoch sa z väčšiny z nich oficiálne stiahol. Nadácia Zastavme korupciu na blogu na Denníku N upozornila na jeho neobvyklé podnikanie ale aj na to, ako sa jeho biznis partnerom darilo pri verejných zákazkách.