Prokurátori vyzvali verejných činiteľov, ktorí s Kočnerom páchali trestnú činnosť, aby sa prihlásili (VIDEO)

Prokurátori vyzvali verejných činiteľov, ktorí s Kočnerom páchali trestnú činnosť, aby sa prihlásili (VIDEO) Reprofoto FB Denník N

Pri vyšetrovaní prípadu vraždy Jána Kuciaka boli získané poznatky o trestnej činnosti predstaviteľov štátnych orgánov, oznámili dnes prokurátori špeciálnej prokuratúry na tlačovej besede.

 

Vrahom novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej bol zrejme jeden z obvinených Miroslav Marček, ktorý sa k činu počas vyšetrovania priznal a ktorého kriminalisti pôvodne označovali len za vodiča. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia dvoch elitných prokurátorov, ktorí dohliadajú na vyšetrovanie minuloročnej dvojnásobnej vraždy. Vyšetrovatelia pôvodne za strelca považovali iného obvineného, ​​Tomáša Szabóa.

"Dôkazy nás oprávňujú k záveru, že strelcom-vrahom bol Miroslav M.," povedal jeden z dvojice prokurátorov, ktorí si neželali zverejniť svoje meno. Dodal však, že ohľadne priebehu vraždy ešte pretrvávajú isté pochybnosti. Vražednú upravenú zbraň polícia nenašla, zaistila ale jej pôvodnú hlaveň.

V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej polícia už skôr obvinila päť osôb. Medzi nimi je aj kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, ktorý si podľa vyšetrovateľov objednal vraždu Kuciaka. Podľa prokuratúry zatiaľ nie sú dôkazy pre obvinenie ďalších osôb. Vyšetrovanie prípadu vraždy, ktorá vlani vyústila v mohutné protivládne demonštrácie a k demisii premiéra Roberta Fica, prokuratúra očakáva tento rok na jeseň. Následne by mala byť podaná obžaloba.

Prokurátori bez bližších informácií tiež uviedli, že boli zistené poznatky o trestnej činnosti predstaviteľov štátnych orgánov na rôznych úrovniach. Informácie zrejme pochádzajú z komunikácie, ktorú Kočner prostredníctvom mobilnej aplikácie Threema viedol s Alenou Zsuzsovou, takisto stíhanou okrem iného za vraždu Kuciaka.

Niektorí z obvinených z vraždy Kuciaka a Kušnírovej sú obvinení aj v prípadoch ďalších dvoch vrážd, a to podnikateľov Petera Molnára a bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Štyria z piatich obvinených z Kuciakovej vraždy čelia tiež obvineniu z prípravy vrážd bývalého ministra vnútra a spravodlivosti a terajšieho advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Petera Šufliarského a Maroša Žilinku.

"Ide o najmenej štyri dokonané vraždy a prípravy najmenej ďalších troch vrážd. Ide o prípad, ktorý je v dejinách slovenskej kriminalistiky výnimočný. Len zhodou náhod nedošlo (k pripravovaným vraždám)," uviedol prokurátor špeciálnej prokuratúry.

Prokurátori tiež obhajovali postup polície, ktorá vlani odobrala českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej mobilný telefón v rámci vyšetrovania Kuciakovej vraždy. "Postup orgánov činných v trestnom konaní bol plne legitímny a v súlade s právnymi predpismi. To potvrdil ústavný súd, ktorý odmietol ústavnú sťažnosť (Holcovej) ako zjavne neopodstatnenú," povedal prokurátor. Po kritike postupu kriminalistov voči Holcovej jej bol telefón podľa prokuratúry vrátený, bez toho, aby s ním bolo manipulované.