Zadržali vysokopostavených funkcionárov polície, pravdepodobne pre lustrovanie novinárov pre Kočnera

Zadržali vysokopostavených funkcionárov polície, pravdepodobne pre lustrovanie novinárov pre Kočnera Foto: SaS

Vo štvrtok ráno policajná inšpekcia zadržala niekoľkých vysokopostavených policajných funkcionárov.

Informáciu priniesol ako prvý web nastope.sk., ktorému to potvrdili dva nezávislé zdroje. Podľa Nastope.sk polícia zadržala bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavla Vorobjova, zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a pravdepodobne aj policajta Michala Zubčáka z odboru podpory riadenia.

Dôvodom zadržania majú byť podľa webu nezákonné lustrácie novinárov. Vorobjov je podozrivý, že pre Norberta Bödöra a Mariana Kočnera lustroval novinárov, ale aj elitných prokurátorov.

Pavol Vorobjov podľa informácií Denníka N ešte ako riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície na policajnom prezídiu na pokyn nariadeného v policajných databázach v roku 2017 lustroval investigatívneho novinára Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Vypovedal, že tak konal na pokyn Tibora Gašpara, ktorý bol v tom čase policajným prezidentom. Gašpar, ktorý je Vorobjovov sused vo Veľkých Janíkovciach pri Nitre, to odmietol.

Vorobjov sa podľa Plus 7 dní stal šéfom elitnej jednotky v septembri.  Do funkcie ho rozkazom ustanovil niekdajší šéf NAKA Peter Hraško.

Foto: SaS

Norbert Bödör (tretí sprava), zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Mihálik (prvý sprava), Peter Brat (prvý zľava) a zápasník Attila Végh (druhý zľava). Foto – SaS

Milan Mihálik pôsobí ako zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície.

Otec Norberta Bödöra je rodinne prepojený s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

Aktualizácia 11:28: „V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali tri osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," píše v stanovisku Úradu inšpekčnej služby MV SR.