Novinári ostali zhrození z falošného videa s Trumpovými útokmi na médiá (VIDEO)

Novinári ostali zhrození z falošného videa s Trumpovými útokmi na médiá (VIDEO) Youtube Trump "Massacre" Video

Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) odsúdilo falošné video, ktoré sa premietalo v Miami na politickej konferencii organizovanej stúpencami prezidenta Donalda Trumpa.

Materiál je koncipovaný ako paródia, v ktorej Trump útočí na svojich odporcov a zástupcov médií, ktorí podľa neho produkujú lživé spravodajstvo. Usporiadateľ konferencie sa od videa dištancoval a ľudia z Trumpovho okolia oznámili, že o premietaní videa nevedeli.

Medzi napadnutými je zosnulý republikánsky senátor John McCain, bývalí prezidenti Bill Clinton a Barack Obama a novinári staníc CNN, BBC, PBS, NBC alebo denníka The Washington Post a servera Politico.

Predseda WHCA Jonathan Karl vo vyhlásení napísal, že jeho organizácia je obsahom videa zhrozená. "Všetci Američania by mali odsúdiť zobrazovanie násilie zamerané proti novinárom a prezidentovým politickým oponentom. Už skôr sme prezidentovi povedali, že jeho výroky môžu vyprovokovať násilie. Teraz vyzývame jeho a všetkých, ktorí sú spojení s touto konferenciou, aby toto video odsúdili a potvrdili, že násilie nemá v našej spoločnosti miesto, " píšu v texte.

Odporúčame aj: Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

Agentúra Reuters dnes pripomenula, že Trump vo svojej kampani za znovuzvolenie opakovane označil médiá za nepriateľov národa. Trumpove verbálne útoky na médiá vlani odsúdil aj osobitný vyslanec OSN pre slobodu názorov a vyjadrovania. S prezidentovou rétorikou niektorí spájali aj minuloročné krviprelievanie v redakcii novín Capital Gazette v štáte Maryland, kde muž, ktorý mal s denníkom kedysi spory, zastrelil päť ľudí.

Na video upozornil denník The New York Times, podľa ktorého materiál obsahoval tiež logo Trumpovej kampane pre voľby 2020. Jej hovorca Tim Murtaugh ale denníku povedal, že Trumpov predvolebný tím tvorcom videa nie je a pred násilím nezatvára oči.

Trumpov vymyslený útok na klipe, ktorý obsahuje zeditované scény z komédie Kingsman: Tajná služba, je zameraný na "vyznávačov viery lživých správ".

Medzi rečníkmi konferencie mali byť Trumpov syn Donald Trump mladší aj bývalá prezidentova hovorkyňa Sarah Sandersová, podľa newyorského denníka ale nikto z nich o videu nevedel.