Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO) Youtube Warner Music

V čase, keď po vražde novinára Jána Kuciaka vychádzajú najavo obludné spôsoby korupčného fungovania tohto štátu, aj spevák Jožo Ráž, ktorý je dlhodobý podporovateľ Smeru, predtým Vladimíra Mečiara a osobný priateľ Roberta Kaliňáka, prichádza so spoločenským posolstvom.

 Spolu s kapelou Elán natočil videoklip, v ktorom dal prepadnúť, zmlátiť, zviazať a uväzniť novinárov, pričom na konci im spevák mieri pištoľou do tváre.

Klip s názvom Bulvárne krysy má byť pravdepodobne pomstou speváka bulvárnym novinárom za to, ako o ňom píšu. „Bol som príliš dlho dobrý/ nemajú ma preto radi./ Perom ničia za pár drobných/ obyčajní hnusní smradi,“ spieva v klipe Ráž. V klipe ukazuje, ako sa prechádza s nejakou ženou, ako ho pritom fotí novinár následne o tom vychádza v novinách článok.

Nový Čas pred rokom nafotil Ráža s prokurátorkou Úradu špeciálnej prokuratúry Máriou Trstenskou, ktorá dozorovala v kauze daňových podvodov Kočnera, ktorú riešila v jeho prospech. Ľuďom okolo Kočnera v kauze Glance House nadržiavala až tak očividne, že ju pre to musel napomínať sudca. Trstenská sa spomína aj v Kočnerovej Threeme.

„Páni, myslím, že si všetci uvedomujeme, že je najväčší čas na deratizáciu,“ hovorí v klipe Ráž ďalším členom skupiny Vašovi Patejdlovi a Jánovi Balážovi. Nasleduje scéna, ako maskovaní muži postupne prepadnú jedného novinára neskoro večer na ulici a podržia ho, aby mu Ráž mohol vraziť päsťou do tváre.

Na ďalšieho novinára čakajú maskovaní muži v byte a keď prichádza domov, namieria naňho zbraň, donútia ho dať si na hlavu tmavý vak. Podobným spôsobom prepadnú aj ženu, ktorá poslala do redakcie tip, a ďalšieho muža. Kompozícia ako všetci štyria zviazaní s čiernymi vrecami na hlave, kľačia a za nimi stoja ozbrojení maskovaní muži, pripomína videá z popráv, ktoré zverejňoval Islamský štát.

Na záver prichádza do miestnosti známe trio skupiny Elán a Ráž mieri zviazaným osobám na hlavu pištoľou.

Klip končí tak, že namiesto výstrelu zo zbrane Ráža, Patejdl nastrieka do tváre novinára vodu a hudobníci sa začnú smiať.

Na konci klipu je písomný oznam, že skladba a klip sú namierené výlučne voči bulvárnym médiám, ktoré so serióznou žurnalistikou nemajú nič spoločné.

Odporúčame aj: Na nový videoklip Elánu sa pozrie prokuratúra, kritizujú ho aj Reportéri bez hraníc (VIDEO)

Búchačky a odstraňovanie ľudí guľkami nie je v rétorike Ráža úplna novinka. „Nie som žiaden rasista, ale Číňanov sa bojím – je ich strašne moc. Preto mám doma dve búchačky. Keď tu dorazí táto ázijská vlna, tak prvých štyridsaťpäť Číňanov odrovnám a posledné tri guľky si nechám pre seba a svoju rodinu,“ povedal v roku 2012 pre český časopis Instinkt.

Bulvárni novinári prekračujú hranice, porušujú etiku novinárskej práce, na čo často aj ja upozorňujem. No natočiť klip, kde si spevák vybavuje účty s novinármi násilím a inšpiruje sa spôsobmi z popráv Islamského štátu je vrcholne úbohé a nevhodné. Nehovoriac o tom, že pred rokom si niekto, pravdepodobne Kočner, podobným spôsobom vybavoval účty s nevinným novinárom a jeho priateľkou.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.