Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO)

Kontroverznej piesni Elánu dali viaceré rádiá stopku, čo hovorí na kritiku skupina Elán? (VIDEO) Youtube Warner Music

Najnovší počin skupiny Elán videoklip Bulvárne krysy vyvolal nielen medzi novinármi ale aj mnohými fanúšikmi skupiny pobúrenie a kritiku.

 V klipe dá spevák Jožo Ráž prepadnúť, zviazať novinárov, sám jedného mláti, nakoniec im zviazaným mieri pištoľou na hlavu.

Jožo Ráž, ktorý hovorí v klipe o deratizácií o obyčajných hnusných smradoch, si v klipe vybavuje účty s bulvárnymi novinármi. Pritom bulvárne médiá sa o život Joža Ráža zaujímajú minimálne, väčšina článkov, ktoré vyprodukovali za posledné roky, sa niesla v pozitívnom duchu - boli hlavne o hudobných počinoch, aktivitách, úspechoch skupiny. Výnimkou je článok o tom, ako Nový Čas nafotil Ráža s prokurátorkou Úradu špeciálnej prokuratúry Máriou Trstenskou, ktorá dozorovala v kauze daňových podvodov Kočnera, ktorú riešila v jeho prospech. Trstenská sa spomína aj v Kočnerovej Threeme.

Meno speváka sa spomínalo aj vtedy, keď sa hovorilo o tom, že syn speváka Jozef Ráž bol nominantom Smeru na ministra vnútra.

Podrobnosti: Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

Viceré rádiá dali novej skladbe stopku

Ako prvá sa odmietavo vyjadrila stránka hudba.sk.

"Fun rádio nebude vysielať pesničku Bulvárne krysy od skupiny Elán. Na webe Fun rádia sme klip zverejnili s tým, že je nevhodné takto vyjadrovať námietky proti práci bulvárnych novinárov. Špeciálne aj vzhľadom na to, že na Slovensku pred rokom prišiel pre svoju prácu o život novinár," povedala PR manažérka Fun Rádia. Pieseň neplánuje zaradiť do vysielania ani rádio Expres a ani rádia Vlna, Europa 2, Anténa Rock a Rádia Jemné. „S touto konkrétnou skladbou hudobná dramaturgia Rádia Slovenska vo vysielaní nepočíta, ale má v pláne zaradiť z nového albumu Elánu do vysielania iné skladby,“ reagovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková pre Nový Čas.

Odporúčame aj: Na nový videoklip Elánu sa pozrie prokuratúra, kritizujú ho aj Reportéri bez hraníc (VIDEO)

Ako reagovala skupina na kritiku klipu?

Po prvých kritických reakciách na klip zverejnila Tlačovú správu. „Tak sme to zase dali. Najlepšie, ako sme dokázali. Dúfam, že ľudia budú spokojní,“ hovorí v správe Jožo Ráž. „Bol už najvyšší čas, aby sme našim fanúšikom ponúkli nové piesne. Trvalo to trochu dlhšie, pretože sme na seba prísni,“ dodáva klávesista a spevák Vašo Patejdl a gitarista a spevák Jano Baláž podľa textu tlačovej správy uvažuje: „Teraz sa nám darí, ale čo potom?“

Asistentka Joža Ráža Karolína Halenárová pre dezinformačný web Hlavné správy uviedla, že skupina Elán sa nebude k útokom médií nijako vyjadrovať, pretože všetko, čo chceli, povedali v pesničke a vo videoklipe. S prudkými reakciami na skladbu, v ktorej pranierujú praktiky bulváru nielen na Slovensku či v Česku, ale všade vo svete, podľa nej rátali.

Redakcia Plus Jeden deň oslovila Baláža. „Neriešim, čo si kto myslí! Nebolo to drsné, žijeme v takomto čase. Pozrite sa, čo sa deje okolo nás. To je zrkadlo spoločnosti. My v tom klipe nikoho nezastrelíme. My tam hovoríme o bulvárnych novinároch a nie o investigatívnych. Viete, musíte to rozlíšiť. Nemôžete strčiť všetko do jedného vreca,“ povedal Baláž.

Redakcia Plus Jeden deň pripomína, že práve Ján Baláž bol len pred pár dňami v redakcii „spokojný a milý“, keď ho zavolali hovoriť o Karlovi Gottovi. Redakcia sa ho preto spýtala, akým spôsobom im bulvár ublížil. Pn reagoval takto: „Ja si myslím, že to je všeobecný jav. Veľmi veľa vecí sa povie a potom sa to nedá vrátiť naspäť. Treba sa aj nad tým zamýšľať.“

"Keďže ja som bulvárna novinárka, spravili by ste mi to isté?“ spýtala sa redaktorka Baláža. „Viete... to je... padni komu padni. Uvedomte si, že to nie je len o nás, to je všeobecný jav. My nie sme pomstychtiví ľudia. My len reagujeme na to, čo sa deje. A takto sa to snažíme ľuďom podať, ako to funguje.“

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.