Na nový videoklip Elánu sa pozrie prokuratúra, kritizujú ho aj Reportéri bez hraníc (VIDEO)

Na nový videoklip Elánu sa pozrie prokuratúra, kritizujú ho aj Reportéri bez hraníc (VIDEO) Youtube Warner Music

Nový videoklip skupiny Elán vyvolal mnohé kritické reakcie a to aj v zahraničí. Autor textu sa zviditeľnil už skôr" otváraním pomyselného nožíka" akonáhle zbadá odznak za Slušné slovensko.

Klip s názvom Bulvárne krysy je o tom, ako sa spevák Jožo Ráž rozhodol pre „deratizáciu“ a spolu s Jánom Balážom a Vašom Patejdlom dali prepadnúť, zmlátiť, zviazať a uväzniť novinárov, pričom na konci im spevák mieri pištoľou do tváre.

Rok a pol od vraždy novinára Jána Kuciaka považujú mnohí takýto spôsob vybavovania si účtov s bulvárnymi médiami za nevhodný, a to aj napriek oznamu na konci klipu, že skladba a klip sú namierené výlučne voči bulvárnym médiám, ktoré so serióznou žurnalistikou nemajú nič spoločné.

Podrobnosti: Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

Jeden z hlavných hudobných webov sa rozhodol v reakcii na klip dať Elánu stopku. „Ak chcete čítať o poslednom albume Elánu, príznačne nazvanom Najvyšší čas, budete musieť informácie, rozhovory a recenzie hľadať inde. Po tomto počine sme sa rozhodli kapelu ignorovať. Všetkým príčetným fanúšikom odporúčame to isté, lebo toto je, napriek záverečnému disclaimeru, ďaleko za čiarou…,“ napísal na facebooku webov Hudba.sk.

Videoklip si všimla aj prokuratúra. "Generálna prokuratúra SR medializovanú vec postúpi vecne a miestnej príslušnej Krajskej prokuratúre v Bratislave na preverenie," oznámila Andrea Predajňová hovorkyňa Generálnej prokuratúry. 

Klip dnes odsúdila aj medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá chráni práva novinárov: „Videoklip dôrazne odsudzujeme. Aj umelci majú verejnú zodpovednosť. Slová a obrázky môžu vytvoriť atmosféru nepriateľstva.“

 

 

Autorom textu je Juraj Soviar, bývalý novinár, ktorý donedávna písal pre TASR. V jednom z textov pre štátom dotovanú TASR iniciatívu Za slušné Slovensko zhodnotil takto: „Bez mučenia sa priznávam, že akonáhle zbadám odznak Za slušné Slovensko, otvára sa mi vo vrecku pomyselný nožík.”
Text následne šírili mnohé konšpiračné médiá.