Na Malte zadržali podozrivého zo sprostredkovania vraždy novinárky

Na Malte zadržali podozrivého zo sprostredkovania vraždy novinárky Foto: FB: DG

Maltská polícia zadržala muža, ktorého považuje za sprostredkovateľa vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podľa denníka Times of Malta zadržaný ponúkol polícii spoluprácu výmenou za prezidentskú milosť. Novinárka, ktorá písala o korupcii vo vládnych kruhoch, zahynula pri výbuchu bomby vo svojom aute v októbri 2017.

 

Maltská polícia sa podľa Reuters domnieva, že zadržaný sprostredkoval kontakt medzi objednávateľom vraždy a jej vykonávateľmi. V styku bol údajne aj s ľuďmi, ktorí obstarali výbušné zariadenie umiestnené v automobile.

Z kladenia bômb do vozidla Caruanaovej Galiziovej je obžalovaná trojica mužov - bratia Alfred a George Degiorgio a Vincent Muscat. Všetci traja tvrdia, že sú nevinní.

Podrobnosti: Z vraždy maltskej novinárky obvinili troch mužov

Podľa denníka Times of Malta podozrivého policajti zadržali už minulý štvrtok. Muž im pritom údajne ponúkol, že bude plne spolupracovať a prezradí dokonca zadávateľa vraždy. Podmienkou je, aby mu prezident udelil milosť. Vláda sa kvôli tomu dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí, napísali Times of Malta.

Maltská vláda sa zatiaľ oficiálne nevyjadrila. Premiér Joseph Muscat ale už v nedeľu povedal, že chce, aby celá pravda o smrti novinárky vyšla najavo, aj keby to malo znamenať, že bude musieť jeho kabinet prijať "ťažké rozhodnutia". Predseda vlády bol jedným z politikov kritizovaných zavraždenou novinárkou.

Päťdesiattriročnú Daphne Caruanaovú Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog, zabila nastražená bomba 16. októbra 2017. Jej smrť vyvolala v Európe zdesenie aj pochybnosti o vláde práva v stredomorskom ostrovnom štáte.