Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť

Ukrajinská polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára, ktorého ubili na smrť Reprofoto Reportéri bez hraníc

Ukrajinská polícia zadržala a obvinila podozrivých z vraždy novinára Pavla Seremeta. Toho pred tromi rokmi zabil v centre Kyjeva výbuch bomby nastraženej v aute. Zadržanie podozrivých dnes oznámil minister vnútra Arsen Avakov.
Seremet v minulosti pracoval ako novinár aj v Bielorusku a v Rusku.

 

"Polícia práve zadržala a so súhlasom generálnej prokuratúry obvinila podozrivých z účasti na vražde Pavla Seremeta. Je to výsledok veľmi zložitej a úpornej práce skutočných profesionálov a dôležitý krok k úplnému objasneniu prípadu," napísal Avakov na twitteri a poďakoval kriminalistom. Očakáva, že súd na podozrivých uvalí väzbu.

Medzi zadržanými je podľa médií aj hudobník a bývalý účastník bojov s proruskými separatistami na východe krajiny Andrij Antonenko. "Práve ma obviňujú zo Šeremetovovej vraždy, priamo teraz a na mojom dvore," napísal na sociálnej sieti.

Seremet sa zviditeľnil ako bojovník proti korupcii. Býval kritikom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a tiež priateľom zavraždeného ruského opozičného politika Borisa Nemcova, zastreleného v roku 2015 v Moskve.

Smrť 44 ročného novinára, ktorý bol úzko spájaný s prozápadným vedením Ukrajiny, sa aj napriek prísľubom politikov dlho nedarilo objasniť.

Vozidlo, ktorým išiel Seremet 20. júla 2016 ráno z domu do práce, explodovalo po prejdení niekoľkých desiatok metrov. Auto patrilo podľa denníka Ukrajinska pravda majiteľke denníka Olene Prytulovej, ktorá v ňom však nebola.

Sám Seremet svojho času utiekol pred prenasledovaním z Bieloruska do Ruska a získal ruské občianstvo. V polovici 90. rokov býval hviezdou ruskej obrazovky a ako Němcovov veľký priateľ tiež viedol poslednú rozlúčku s týmto ruským opozičným politikom. Ako Bielorus patril k hlavným kritikom Alexandra Lukašenka, za čo bol podmienečne odsúdený; vo väzení strávil tri mesiace. Napísal knihu o Lukašenkovi ako o poslednom európskom diktátorovi. V roku 2002 mu Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) udelila cenu za písanie o porušovaní ľudských práv v Bielorusku, vrátane zmiznutia opozičných politikov a novinárov.

"Ukrajinu miloval, a preto kritizoval ukrajinskú spoločnosť. Podporoval mladých reformátorov," napísal v deň vraždy denník Ukrajinskú pravda, pre ktorý Seremet písal.

Denník sa minulý mesiac zmienil o zadržaní manželského páru, ktorý v Seremetovej vražde možná figuroval. Polícia ich ale zatkla kvôli niečomu inému. Manželia Vladyslav a Iryna Hryščenkovi v minulosti bojovali ako dobrovoľníci proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. Vlani v júli podľa vyšetrovateľov pripevnili nálož k autu muža, ktorého mali zlikvidovať. Nálož ale nevybuchla a navyše si ju všimla zamýšľaná obeť.