Necelé dva roky po vražde Kuciaka a Kušnírovej začína súd o obžalobe

Necelé dva roky po vražde Kuciaka a Kušnírovej začína súd o obžalobe Reprofoto Aktuality

Rok a desať mesiacov od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej bude súd vo štvrtok rozhodovať o tom, či prijme k prejednávaniu obžalobu štvorice podozrivých.

 

Piaty obvinený, Zoltán Andruško, ktorý s políciou pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy spolupracoval, už uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorou sa súd bude zaoberať na konci decembra.

Medzi obžalovanými je Marian Kočner, ktorý je podľa vyšetrovateľov objednávateľom Kuciakovej vraždy. Práve Kočner sa v roku 2017 v telefonickom rozhovore vyhrážal Kuciakovi, že nájde "špinu" na neho a na jeho rodinu a že získané materiály zverejní.

Kočner je obvinený aj v niekoľkých ekonomických kauzách a spolu s bývalým riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom čelí na súde obžalobe z falšovania zmeniek.

Objednávku na Kuciakovu vraždy odovzdala jedna z obžalovaných a Kočnerova známa Alena Zsuzsová Andruskóovi, ktorý najal bývalého vyšetrovateľa Tomáša Szabóa a bývalého vojaka Miroslava Marčeka. Polícia pôvodne za vraha označila Szabóa, neskôr sa ale k streľbe priznal Marček, ktorý predtým v prípade vystupoval len ako vrahov vodič. Obžalobu prokurátor podal okrem Kočnera a Zsuzsovej tiež na Szabóa a Marčeka. Obžaloba sa týka aj vraždy podnikateľa Petera Molnára, ktorý bol zastrelený v roku 2016.

Predbežné prejednanie obžaloby navrhol Kočnerov advokát, a to kvôli pochybnostiam ohľadom vyšetrovania. Pojednávanie pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku tiež poskytne obžalovaným možnosť navrhnúť rokovanie o uzavretí dohody o vine a treste, ktorá by im výmenou za priznanie zaručila nižší trest. Štvorici v prípade dokázania viny hrozí až doživotie.