Sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy si odsedí 15 rokov

Sprostredkovateľ Kuciakovej vraždy si odsedí 15 rokov Foto: Omediach.com

Sprostredkovateľ minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka si odpyká vo väzení 15 rokov. Vyplýva to z novej dohody o vine a treste, ktorú počas dnešného súdneho pojednávania uzavrel obvinený Zoltán Andruskó výmenou za priznanie s prokurátorom a ktorú následne schválil súd.

 

Andruskó je prvým právoplatne odsúdeným za vraždu Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Začiatok hlavného súdneho pojednávania s ďalšími štyrmi obžalovanými v spomínanom prípade je naplánovaný na január budúceho roka.

Štyridsaťdvaročný Andruskó, ktorému hrozil trest 25 rokov väzenia až doživotie, pri vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy spolupracoval s políciou. Aj vďaka tomu mu bol trest mimoriadne znížený. Bežná dohoda s prokurátorom totiž umožňuje znížiť trest obvinenému najviac o jednu tretinu pod dolnou hranicou trestnej sadzby, ktorú pre daný delikt stanovuje zákon. To by pre Andruskóa znamenalo najnižší trest väzenia 16 rokov a osem mesiacov.

Rozhodovanie súdu o dohode o vine a treste sa pretiahlo kvôli tomu, že pôvodne navrhovaný desaťročný trest väzenia pre Andruskóa označila predsedníčka senátu Pamela Záleská za nízky. "Súd zastáva názor, že (pôvodná) dohoda v predloženom znení je spravodlivá len pre obvineného. Obvinený Zoltán Andruskó zobchodoval ľudský život, teda predal hodnotu, ktorú trestný zákon vysoko chráni. Následne obvinený zobchodoval i trest," povedala Záleská a dodala, že žiadny trest nemôže napraviť spôsobenú smrť.

Proti použitiu inštitútu mimoriadneho zníženia trestu pre Andruskóa súd nič nenamietal, desaťročný trest ale označil za nízky. "Súd má svojím rozhodnutím usilovať o spravodlivosť nielen pre obvineného, ​​ale pre všetky procesné strany, pre spravodlivosť pre spoločnosť, pre spravodlivosť v práve," povedala Záleská.

Následne súd pojednávanie na približne hodinu prerušil, aby umožnil Andruskóovi poradiť sa s jeho advokátkou o nových podmienkach dohody. Záleská ešte predtým povedala, že za spravodlivý by súd považoval trest vo výške 15 rokov. Tento prísnejší trest Andruskó prijal.

Andruskóa do pojednávacej miestnosti doviedli z väzby ozbrojení a maskovaní príslušníci väzenskej a justičnej stráže. Pri príchode k súdu mal Andruskó na hlave kuklu. Súd nevyhovel jeho návrhu, aby bola z pojednávania vylúčená verejnosť.

Podľa vyšetrovateľov si Kuciakovu vraždu objednal Marian Kočner, o ktorého kontroverzných podnikateľských aktivitách investigatívny reportér písal. Ďalší z obvinených Alena Zsuzsová objednávku odovzdala Andruskóovi, ktorý najal bývalého policajného vyšetrovateľa Tomáša Szabóa, ktorý spolupracoval s bývalým vojakom Miroslavom Marčekom. Polícia pôvodne ako vraha označila Szabóa, neskôr sa k streľbe priznal Marček. Ten predtým v prípade vystupoval ako vrahov vodič. Prokurátor povedal, že Zsuzsová sľúbila Andruskóovi za sprostredkovanie vraždy odpustenie dlhu vo výške 20.000 eur a odmenu ďalších 50.000 eur, z ktorej Andruskó vyplatil nájomných vrahov.

Kočner, Marček, Szabó a Zsuzsová pred necelými dvoma týždňami pri predbežnom prejednaní obžaloby na súde v spomínanom prípadu zhodne odmietli možnosť uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. V pojednávaní sa spomínanou štvoricou by mal Andruskó vypovedať ako svedok.

Podľa médií sú Andruskó, Marček, Szabó a Zsuzsová obvinení aj z toho, že pripravovali vraždy dvoch elitných prokurátorov a tiež advokáta, bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica.