Jeden z obžalovaných z vraždy Kuciaka dnes priznal vinu

Jeden z obžalovaných z vraždy Kuciaka dnes priznal vinu Reprofoto RTVS

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy novinára Jána Kuciaka priznal dnes pred súdom vinu.

Ostatní traja obžalovaní vinu za vraždu odmietli alebo sa nevyjadrili. Marčekovo priznanie znamená, že v jeho prípade nebude prebiehať bežné dokazovanie a pojednávanie sa obmedzí iba na stanovenie trestu. Marček sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016, ktorá je tiež prejednávaná pri terajšom procese.

Tridsaťsedemročný Marček je druhým z pôvodne piatich obvinených v kauze Kuciakovej vraždy, ktorý priznal vinu. Ešte vlani uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó, ktorý pristúpil na trest väzenia 15 rokov.

Polícia pôvodne ako Kuciakovho vraha označila iného obžalovaného, ​​Tomáša Szabóa. Už počas vyšetrovania sa k streľbepriznal práve Marček, ktorý uznal vinu aj po dnešnom začatí pojednávania. Marček spočiatku v kauze vystupoval ako vrahov vodič. Strelec okrem Kuciaka zavraždil aj jeho partnerku Martinu Kušnírovú.

Kuciakovu vraždu si podľa obžaloby objednal Marian Kočner. Prokurátor na súde povedal, že motívom bola pomsta za to, že Kuciak poukazoval na Kočnerovu rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Objednávku reportérovej vraždy podľa obžaloby odovzdala Kočnerova známa Alena Zsuzsová Andruskóovi, ktorý najal bývalého policajného vyšetrovateľa Szabóa, ktorý spolupracoval s bývalým vojakom Marčekom.

Kočner a Zsuzsová svoju vinu za vraždu odmietli, zatiaľ čo Szabó sa nevyjadril. Advokáti všetkých troch dnes na súde obžalobu z vraždy vo vzťahu k svojim klientom označili za nezákonnú či neopodstatnenú. Spochybnili tiež vierohodnosť Andruskóa, ktorý pri vyšetrovaní s políciou spolupracoval. Obhajkyňa Zsuzsovej označila celú kauzu za mediálnu a štvavú kampaň voči svojej klientke.

Rodičia Kuciaka žiadajú od obžalovaných odškodné dohromady jeden milión eur. Rovnakú sumu požaduje aj matka Kušnírová. Obe rodiny okrem toho uplatnili nárok na preplatenie nákladov na pohreb svojich detí.