Haščák sa zastal novinárky Ruttkyovej, ktorá si od Kočnera vypýtala na dovolenku (VIDEO)

Haščák sa zastal novinárky Ruttkyovej, ktorá si od Kočnera vypýtala na dovolenku (VIDEO) Foto: Penta

Dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, na súde vypovedal Norbert Bödör a Jaroslav Haščák, spolumajiteľ Penty.

Zo zachytenej komunikácie Mariana Kočnera, ktorá unikla z polície, vyplýva, že Haščák aj Bödör boli v kontakte s Kočnerom, ktorý o oboch hovoril ako o priateľoch. 

Haščák dnes na súde hovoril aj o vzťahu k médiám a dvakrát sa zastal novinárky Martiny Ruttkayovej (dnes Lebiš Ruttkayovej), ktorá písala v minulosti pre Plus 7 dní a Plus 1 deň, ktoré patria Pente. Z komunikácie z Threemy vyplýva, že písala v prospech Kočnera, za čo si vypýtala peniaze na dovolenku. „Marian, Kapverdy 1200 e. Moze byt alebo je to vela?“ napísala mu. „Môže,“ odpísal Kočner. Ruttkayová sa uisťovala: „Mozem si to objednat?“ Kočner súhlasí: „Áno.“ Dovolenka mala byť odmenou za to, že Ruttkayová svojimi článkami pomôže k odchodu Lucie Žitňanskej. „Zaplatím Vám a deťom dovolenku, keď sa tak stane. Tak trochu do toho poštuchajte,“ napísal jej Kočner 12. marca 2018. Ruttkayová sa o dva dni ozvala: „Zitnanska ide do p..e. Idem na dovolenku.“

Podrobnosti: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Haščák ako majiteľ vydavateľstva, pre ktoré Ruttkayová pracovala, na súde povedal, že nemal informácie o tom, že by od Kočnera dostávala peniaze. Podľa komunikácie z Threemy Ruttkyová Kočnerovi vyčítala, ako sa k nej chová: "Vždy urobím, o čo ma požiadate. Som asi jediný novinár, ktorý vás považuje za priateľa."

Podrobnosti: Ruttkayová písala Kočnerovi: Vždy urobím, o čo ma požiadate... Aj tak ma majú všetci za vašu štetku (VIDEO)

Ruttkayovej sa Haščák na súde zastal aj keď spomenul kauzu, keď v roku 2012 Kočner a Privatbanka podali trestné oznámenie v súvislosti s únikom informácií z vyšetrovacieho spisu, že boli novinárom poskytnuté informácie, ktoré tvorili predmet bankového tajomstva. V tomto konaní bola Ruttkayová svedkom. „Vypovedala o skutočnostiach, ktoré nasledovali tomu, že naozaj príslušné osoby v rozpore so zákonom poskytli informácie novinárom. Táto informácia unikla do médií, aj našich, načo redakcia Plus 7 reagovala veľmi podráždene s tým, že pani Martina Ruttkayová nechránila zdroj informácií, a žiadali od Petra Mertusa (bývalý riaditeľ vydavateľstva - pozn.red.), aby vyvodil dôsledky voči takémuto konaniu. Táto informácia sa ku mne dostala jednak od mojich spolupracovníkov, Mertusa, aj od pána Mariana Kočnera.“ Povedal podľa Denníka N Haščák na súde s tým, že to s Kočnerom týždeň intenzívne riešil. „Považoval som za neférové, keď svedok má vypovedať pravdu, nepripadalo mi to, že by mala postupovať na základe tlačového zákona a chrániť zdroj, pripadalo mi, že by mala vypovedať pravdivo pred orgánmi. Žiadal som, aby správanie sa vydavateľa voči nej bolo férové, urobilo si právnu analýzu a rozhodlo, či porušila tlačový zákon alebo smernice.“

Ruttkayovu vedenie vydavateľstva Penty podržalo viackrát.

V novembri 2016 veľká časť redakcie Plus 7 dní poslala vedeniu vydavateľstva News and Media Holding list, ktorým žiadajú, aby ich Ruttkayová bezodkladne prestala pracovať v týždenníku. Vyjadrujú v ňom znepokojenie nad pôsobením redaktorky v časopise a tvrdia, že svojím konaním neakceptovateľným spôsobom pošpinila dobré meno Plus 7 dní a žiadali od vedenia vydavateľstva, aby v ňom prestala pracovať. V liste zároveň píšu o podozreniach z nadštandardného vzťahu Ruttkayovej s Kočnerom z tzv. mafiánskych zoznamov. Tento list Haščák na súde nespomenul.

Podľa výpovede Petra Tótha, Bödör spolu s Kočnerom financovali sledovanie novinárov, medzi sledovanými novinármi bol aj Kuciak. Bödör to poprel.Haščák sa objavil aj v Kočnerovej Threeme. Kočner Haščákovi napísal: "Inak pracujem na odj...ní čuráka." Haščák mu na to odpísal, že si povedia viac, keď sa stretnú osobne. Haščák povedal, že sa nebavili o Kuciakovi, ale o vyšetrovateľovi kauzy Gorila Lukáša Kyselicu, ktorý riešil aj prípad vraždy Silvie Volzovej, ktorú si mal objednať Pavol Rusko.