Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje Foto: Plus Jeden deň, FB M. Ruttkayová

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

Podozrenie redaktorov Plus 7 dní, ktorí v roku 2016 vedenie dôrazne upozorňovali, že ich kolegyňa napomáha Mariánovi Kočnerovi, sa po zverejňovaní komunikácie Mariána Kočnera cez aplikáciu Threema, ktorú zaistila polícia, potvrdzuje.

Web postoj.sk napísal, že keď strana Most-Híd odmietla podporiť kandidatúru Moniky Jankovskej do Súdnej rady, tá si od Kočnera želala, aby médiá rozmazávali rozporné správanie Mosta, ktorý odmietal jej kandidatúru, ale nevadilo mu, že SNS navrhla do Súdnej rady Romana Huszára, ktorý je tiež sudcom.

Kočner, ktorý komunikuje cez Threemu aj s novinárkou Martinou Ruttkayovou, to zariadi. Vybavuje si u nej príslušný text, novinárka sa ešte uisťuje,“ píše Postoj.sk a cituje pasáže z Threemy: „Počujte a naši sú v pohode s tým, aby som pomohla Jankovskej?“ „Samozrejme. Veď im zachránila MECOM,“ reaguje Kočner, čím zjavne naráža na problémy mäsokombinátu Penty, ktorý čelil návrhu na vyhlásenie bankrotu.

Kočner Ruttkayovej diktuje, čo sa má pýtať, najmä nech vyzdvihne, že „u Jankovskej platí iný meter ako u Huszára, si teda mumlavá PROTIREČÍ (...) Máte to u mňa. Veľmi na tom záleží.“ „Pochopila som ??.“ cituje komunikáciu postoj.sk. Ako ďalej upozorňuje web v Plus jeden deň naozaj vyšiel v novembri 2017 objednaný článok a aj to, že Jankovská je spokojná s obsahom, hnevá ju len titulok textu. „Inak tá Ivana je fakt pi.. s takouto titulkou.“ (Šéfredaktorkou Plus Jeden deň je Ivana Mandáková)

Novinárka Martina (dnes) Lebiš Ruttkayová v minulom roku odišla z Plus Jeden deň a doposiaľ bola šéfredaktorkou webu Glob.sk. Pýtali sme sa jej, či písala články podľa inštrukcií Kočnera. Na otázku neodpovedala. Namiesto toho poslala takúto reakciu: „V súčasnosti sa nachádzam na materskej dovolenke, po dohode so súčasným zamestnávateľom a na základe neustálych útokov na mňa sa navyše sťahujem z mediálneho priestoru. Mrzí ma, že za ďalšou prekrútenou kampaňou voči mojej osobe stojí portál, ktorý som pomáhala spoluzakladať, písala preň, zháňala financie, prvé redakčné priestory a redakcii šéfuje môj bývalý snúbenec, ktorého som odmietla. V minulosti sme dokonca spoločne získali mediálnu cenu za kauzu františkánov.“  

Pre vysvetlenie Postoj.sk vznikol v roku 2015 a Ruttkayová v ňom nikdy nepôsobila. Ruttkayová písala pre Postoy.sk, ktorý bol jedným z predchodcov Postoja. „V rokoch 2009-2010 Martina publikovala na Postoy.sk niekoľko článkov, spolupráca sa začala v súvislosti s jej článkami okolo kauzy Františkáni v roku 2009, Ruttkayová bola vtedy novinárka v Hospodárskych novinách. Bola to dobrovoľnícka spolupráca, posledný jej článok vyšiel v roku 2010. Odvtedy sme sa s ňou nevideli,“ napísal šéfredaktor Postoja František Mučka.

Odporúčame aj: Peter Tóth vysvetľuje, aký má vzťah s Martinou Ruttkayovou, reaguje aj Júlia Mikolášiková

Kočnerova Threema: Ruttkayová si pýta 1300 na dovolenku a nielen to

Je marec 2018 a v koalícii to po vražde Jána Kuciaka vrie. Vládu opustil Marek Maďarič a hovorí sa o tom, že ho možno bude nasledovať ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská.
Podľa informácii z komunikácie Kočnera cez aplikáciu Threema s Martinou Ruttkayovou, ktorú má Omediach.com k dispozícii, Kočner sľúbil Ruttkayovej za odchod Žitňanskej dovolenku a Ruttkayová si peniaze aj vypýtala.

Prinášame časť z prepisu:

12.3.

Kočner píše:
Zaplatím Vám a deťom dovolenku keď sa tak stane. Tak trochu do toho poštuchajte" (posmeľuje Kočner novinárku, aby pomohla písaním k odchodu Žitňanskej)

14.3.
Ruttkayová: Zitnanska ide do pi*e. Idem na dovolenku ?
Kočner: Samozrejme.
Ruttkayová:Srandujem Marian.
Kočner: Vyberte si.
Ruttkayová: Ale sama bez deti. Tie pojdu k babke.
Kočner: Ok
Ruttkayová: S Vami. A konecne si zaj**eme
Kočner: Nie som promiskuitný
Ruttkayová: Tak toto ma pobavilo dnes najviac"
Kočner:

15.3.

Ruttkayová: Marian, asi by som sla na Siciliu. Po stopach mafie   Skusim nieco pohladat.
Kočner: Ok

19.3.

Ruttkayová: Marian boli ste uz na Kapverdach?
Kočner: Nie
Ruttkayová: Chcela by som ist tam. Je to drahe?
Kočner: Neviem
Ruttkayová: A mozem si pozriet tie Kapverdy?
Kočner: Pozrite
Ruttkayová: Vdaka

21.3.

Ruttkayová: Marian Kapverdy 1200 e. Moze byt alebo je to vela?
Kočner: Môže
Ruttkayová: Mozem si to objednat?
Kočner: Áno
Ruttkayová: Dakujem koncom aprila pojdem Ked sa toto tu upokoji
Kočner: Nech sa páči

22.3.
Ruttkayová: Srdiecko potrebovala by som vyplatit ten pobyt. Volali mi ze mi to zarezervovali. Ako to vieme urobit prosim? Lebo ja nemam tolko peniazkov
Kočner: Keš
Ruttkayová: Date Petrovi? Ma mi priniest lieky tak by mi mohol dat aj peniazky.
Kočner: 1.200 ?
Ruttkayová: 1300 lebo aj poistenie
Kočner: Ok
Ruttkayová: Dakujem. Naozaj Vam to nie je vela?
Kočner: Sľuby plním

V marci naozaj Ruttkayová napísala viacero článkov, v ktorých sa venovala možnému odchodu Lucie Žitňanskej z vlády. V deň, keď Žitňanská ohlásila odchod, si Ruttkayová vypýtala od Kočnera dovolenku. Ten jej ju potvrdil, za vyžiadanú sumu 1300 eur.
Či skutočne šla na Kapverdy, o ktorých písala Kočnerovi, alebo sa vybrala niekam inam, nie je známe. Krátko na to však mala v práci voľno. Cca od 14. do 22. mája jej nevyšiel v denníku žiaden článok. V rovnakom čase zverejnila na facebooku fotku slnečnej pláže.
Foto: FB M. L. Ruttkayová z 19. mája 2018

Požiadali sme o vyjadrenie Martinu Ruttkayovú.
„Ja som na žiadnych Kapverdoch nikdy nebola. Takže mi nemohol nikto nič zaplatiť,“ napísala. Na otázku „Dostavali ste nejaké peniaze alebo iné plnenie od Kočnera? Koľko a za čo?“ neodpovedala. Bez komentára nechala aj vyššie citovaný text komunikácie z Threemy Kočnera.

Aktualizácia 17:30: Ruttkayová možno nakoniec nešla na Kapverdy. Kočnerovi potom podľa informácií Denníka N napísala, že si údajne za peniaze objednala dovolenku v Chorvátsku a zobrala tam aj svoju mamu. "Prostredníka medzi Kočnerom a Ruttkayovou robil Peter Tóth. Hoci Ruttkayovú využívali, v skutočnosti nadávali na jej praktiky, na to, že chce peniaze, aj na to, že má podľa nej veľa vzťahov s rôznymi mužmi. Chceli ju použiť aj na to, aby mala aféru s generálnym prokurátorom, ktorého volali „obočiar“," napísal Denník N.

Stanovisko šéfredaktorky Plus Jeden deň: "V redakcii sme v šoku. O tom, ze Martina Ruttkayová robila niečo pre Kočnera som nemala tušenie. Pri tom množstve jej článkov sme nepostrehli, že by sa zameriavala iba na nejakú konkrétnu osobu (v tomto prípade Luciu Žitňanskú.)"

Odporúčame aj: Redaktori Plus 7 dní žiadali prepustenie kolegyne kvôli kontaktom s Kočnerom

Pripomenieme, že v novembri 2016 veľká časť redakcie Plus 7 dní poslala vedeniu vydavateľstva News and Media Holding list, ktorým žiadajú, aby ich kolegyňa Martina Ruttkayová bezodkladne prestala pracovať v týždenníku. Vyjadrujú v ňom znepokojenie nad pôsobením redaktorky v časopise a tvrdia, že redaktorka svojím konaním neakceptovateľným spôsobom pošpinila dobré meno Plus 7 dní a žiadali od vedenia vydavateľstva, aby v ňom prestala pracovať. V liste zároveň píšu o podozreniach z nadštandardného vzťahu Ruttkayovej s Kočnerom z tzv. mafiánskych zoznamov.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.