Lekára, ktorý upozorňoval na hrozbu koronovírusu, chceli umlčať. Teraz je mŕtvy

Lekára, ktorý upozorňoval na hrozbu koronovírusu, chceli umlčať. Teraz je mŕtvy Twitter Li Wen-liang

Veľký smútok, ale tiež nebývalú kritiku vládnych úradov vyvolala v Číne smrť lekára z mesta Wu-chan, ktorý sa už v decembri snažil varovať svojich kolegov pred novým typom koronavírusu a bol políciou obvinený z šírenia poplašných správ. Tridsaťtriročný oftalmológ vírusu podľahol v noci na dnes. Čínske vedenie sľúbilo, že okolnosti jeho úmrtia vyšetrí. Cenzori ale zároveň na sociálnych sieťach rýchlo odstraňujú príspevky, ktoré v súvislosti so smrťou lekára obviňujúce vládu, píše spravodajský server BBC News.

Lekár Li Wen-liang pracoval v jednej z nemocníc v meste Wu-chan, z ktorého sa nový typ koronavírusu začal koncom minulého roka šíriť. V decembri poslal v uzavretej diskusné skupine správu svojim kolegom. Upozorňoval ich, že v jeho nemocnici bolo umiestnených do karantény sedem ľudí nakazených neznámym koronavírusom, ktorý sa podobá vírusu spôsobujúcu chorobu SARS. Varoval pred možným vypuknutím epidémie a radil lekárom, aby nosili ochranné oblečenie a pomôcky. O štyri dni neskôr ho navštívili policajti, obvinili ho zo šírenia falošných správ a rušenia verejného poriadku a vyzvali ho, aby svoje "nelegálne aktivity" ukončil.

Správa o úmrtí očného lekára, ktorý sa koronavírusom nakazil pravdepodobne od pacientky, mala obrovského množstvo komentárov na čínskej sociálnej sieti Weibo. Mnohí kritizovali úrady, že podcenili agresivitu vírusu a spočiatku sa snažili držať jeho šírenie v tajnosti. V ďalších príspevkoch zaznievali sťažnosti na nedostatočnú slobodu prejavu v Číne.

BBC uviedla, že si možno len ťažko spomenúť na nejakú udalosť z posledných rokov, ktorá by v Číne vyvolali taký zármutok, zlosť a pocit nedôvery k vláde. Dva najpopulárnejšie hashtagy na sieti Weibo zo štvrtkového večera "Wuchanské úrady dlhujú doktorovi Li Wen-liang ospravedlnenie" a "Chceme slobodu prejavu" sa rýchlo stali terčom cenzúry.

Pri dnešnom hľadaní na sieti Weibo bolo podľa BBC zrejmé, že boli zmazané státisíce komentárov a zostala ich len hŕstka. "Toto nie je smrť udavačov, to je smrť hrdinu," znel jeden z nich.

Ďalší diskutéri začali svoje reakcie zverejňovať pod menej nápadnými kľúčovými slovami. "Nezabudnite na to, ako sa teraz cítite. Nezabudnite tento pocit hnevu. Nesmieme dovoliť, aby sa niečo podobné stalo znova," napísal ďalší z prispievateľov.

"Ak vás rozčuľuje to, čo vidíte, povstaňte. Mladí ľudia, sila zmeny je vo vašich rukách," nabádal iný.

Okolo smrti Li Wen-Lianga navyše panoval zmätok. Pôvodnú správu o lekárovej úmrtí čínske médiá dementovala s tým, že Li je v kritickom stave, ale je živý. Neskôr však bola potvrdená jeho smrť, ktorá nastala o 2:58 miestneho času. Podľa médií bol Li ženatý a mal jedno dieťa, druhé má prísť na svet v júni.

Od konca minulého roka si vírus v pevninskej Číne vyžiadal viac ako 30 tisíc nakazených a 636 mŕtvych. Stovky ďalších prípadov infekcie boli zaznamenané mimo pevninskú Čínu, po jednom mŕtvom ohlásili Hongkong a Filipíny.