Šéfredaktorka Plus 7 dní dala výpoveď. Problémom bola citlivá otázka premiérovi a zásah zhora

Šéfredaktorka Plus 7 dní dala výpoveď. Problémom bola citlivá otázka premiérovi a zásah zhora Foto: FB P. Pellegrini

Plus 7 dní po niekoľkých mesiacoch opäť nemá šéfredaktora.

Šéfredaktorka Katarína Šelestiaková v dnešnom vydaní oznámila, že dáva výpoveď. Jej rozhodnutiu predchádzalo napätie a cenzúra rozhovoru s premiérom.

Podľa informácií Omediach.com napätie v redakcii začalo už minulý týždeň, krátko po tom, ako redaktor Pavel Knapko urobil rozhovor s premiérom Petrom Pellegrinim a premiérovi položil otázku ohľadom jeho sexuálnej orientácie.
Premiér na otázku odpovedal - že nie je gej - a v redakcii sa po širšej debate rozhodli, že rozhovor zverejnia. Podľa informácií Omediach.com po širšej debate s tým súhlasila aj šéfredaktorka Šelestiaková. Z vedenia vydavateľstva, ktoré patrí finančnej skupine Penta, prišlo rozhodnutie otázku s odpoveďou v rozhovore nespomenúť.

Rozhovor s Pellegrinim v časopise dnes vyšiel, problémová otázka o jeho sexuálnej orientácii tam chýba.

Šéfredaktorka v reakcii na to dnes dala výpoveď a podľa informácií Denníka N, ktorý o napätí v redakcii dnes informoval, výpoveď zvažujú aj ďalší členovia redakcie. Podľa Denníka N za to, aby rozhovor nevyšiel, loboval Juraj Puchý, ktorý poskytuje právne poradenstvo Jozefovi Brhelovi. 

„Líder strany, ktorá prostredníctvom čelných predstaviteľov bojuje proti LGBT a do omieľania otvára marginálne hodnotové otázky, zjavne sa vymedzujúc vo vzťahu k sexuálnym menšinám, by mal zvládnuť otázky týkajúce sa jeho orientácie. Ak nie je na konfrontáciu s takouto otázkou pripravený a následne prepadne panike, je to len dôkaz, že sme trafili klinec po hlavičke a máme v talóne ďalší skvelý rozhovor,“ napísala Šelestiaková.

„Skvelé rozhovory sa v Pluske vždy zverejňovali. Aspoň za Miloša Luknára, o ktorom sa tiež Marian Kočner vyjadroval vo svojej súkromnej komunikácii hanlivo slovami jeb.l ho pes. Keď sa o vás takto vyjadruje Kočner, je to samozrejme pochvala vašej práce. Šéfredaktor, ktorý politikom, ale aj rôznym Kočnerom dovolí rozhodovať, na čo sa môžu redaktori pýtať, nie je novinár, ale správa sa ako platená PR agentúra. A takých je žiaľ čoraz viac,“ napísala odchádzajúca šéfredaktorka.

„Keď som bola mladšia, hovorca nemenovanej finančnej skupiny (a nebola to skupina Penta) mi pri jednom nie veľmi priateľskom rozhovore povedal: „Pani Šelestiaková, my si Vás môžeme kúpiť. Povedala som mu, vy si môžete kúpiť vydavateľstvo, ale nie mňa. A tak by to u novinárov aj malo zostať. Vážení čitatelia, bolo mi cťou pre vás písať!“ uzavrela svoj posledný komentár v týždenníka Šelestiaková, ktorá už raz pre nespokojnosť z Plus 7 dní odišla.

Podrobnosti: Nová šéfredaktorka už raz  z týždenníka odišla, kvôli autorskej neslobode

Pellegrini Denníku N povedal, že navrhol vypustiť otázku o Zomri, aby im nerobil reklamu.

„Predseda vlády v rámci rozhovorov pre médiá vždy odpovedá na všetky položené otázky. Proces autorizácie rozhovorov je v kompetencii tlačového odboru. V rámci autorizácie rozhovoru pre týždenník Plus 7 dní navrhol tlačový odbor redakcii vypustenie posledných otázok, ktoré sa týkali konkrétnej webovej stránky Zomri. Predseda vlády zo zákona nesmie robiť reklamu konkrétnemu produktu a obzvlášť na to nie je dôvod pri stránke s anonymnými administrátormi, ktorá svojim obsahom ovplyvňuje aj slovenskú politiku. Na svoj návrh nedostal tlačový odbor až do publikovania článku žiadnu spätnú reakciu,“ napísal tlačový odbor úradu vlády.

 „Do obsahu sa zasahovať nemá, čo sme my v značnej miere rešpektovali. Už pri našom vstupe do médií sme toto úplne otvorene komunikovali na všetky redakcie. My ako akcionár máme nejaký súbor hodnôt,“ povedal na súde v kauze vraždy Jána Kuciaka spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák, keď vysvetľoval komunikáciu s Mariánom Kočnerom, ktorý mimochodom prostredníctvom redaktorky Martiny Ruttkayovej ovplyvňoval obsah v tituloch vydavateľstva Penty.

Katarína Šelestiaková zatiaľ na naše otázky nereagovala. Požiadali sme aj o stanovisko vedenie vydavateľstva NMH.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.