Novinár, ktorý položil premiérovi otázku o sexuálnej orientácii, v Plus 7 dní skončil

Novinár, ktorý položil premiérovi otázku o sexuálnej orientácii, v Plus 7 dní skončil Foto: FB P. Pellegrini

Minulý týždeň dala šéfredaktorka Plus 7 dní Katarína Šelestiaková výpoveď. Dôvodom bola cenzúra rozhovoru s premiérom, ktorý urobil redaktor Pavel Knapko a premiéra sa pýtal na jeho sexuálnu orientáciu.

 Premiér na otázku odpovedal - že nie je gej - a v redakcii sa po širšej debate rozhodli, že rozhovor zverejnia. Z vedenia vydavateľstva, ktoré patrí finančnej skupine Penta, prišlo rozhodnutie otázku s odpoveďou v rozhovore nespomenúť. Rozhovor vyšiel bez otázky.
Dnes spomínaný redaktor na facebooku oznámil, že v týždenníku končí a za svojim rozhovorom aj otázkou si stojí.

Podrobnosti: Šéfredaktorka Plus 7 dní dala výpoveď. Problémom bola citlivá otázka premiérovi a zásah zhora

Tu je vyjadrenie Pavla Knapka z jeho facebooku:

Prečo si stojím za otázkou

Za prvé:

Áno, naozaj si myslím, že otázka orientácie každého človeka je dosť intímna vec. S tým súhlasím. No bulvár to robí a robí to pravidelne, prepiera ženy po boku mocných mužov politiky, či ich potenciálne milenky. Na prvý pohľad môže ísť len o nejakú novinársku zlomyseľnosť, no ak politik naozaj udržuje milostný pomer alebo sa obklopuje pofidérnymi osobami, je na mieste sa pýtať do akej miery tento pomer či osoby môžu byť bremenom pre výkon funkcie, či dokonca či ju nevykonáva v prospech konkrétnej osoby či záujmových skupín.
Nikto nepovedal, že sexualita tu je nejakým spôsobom problémom, ide ale o to, že ak politik, o ktorom sa hovorí, že do danej menšiny patrí a zároveň je volebným lídrom strany, ktorá má podobnú komunitu pokrytecky viac menej na háku, nechápem, prečo túto otázku nepoložiť. Najmä ak domovská strana takéhoto politika dáva, alebo skôr dávala denne najavo svoj kritický postoj voči LGBTI komunite. Čo napríklad potvrdil aj svojimi výrokmi Juraj Blanár, ktorý aj pre konšpiračné Hlavné správy uviedol, že neplánujú uvoľniť priestor LGBTI. No, oukej.

Za druhé:

Chápem, keď napríklad paparazzovanie, kontroverzný to nástroj bulvárnych médií, vyvoláva vášne, ale jedna otázka? Novinári sú tu na to, aby sa pýtali a politici na to, aby odpovedali. Peter Pellegrini odpovedal, tak ako odpovedal, nikto ho do tej odpovede nenútil. Nechcem byť patetický, ale tu sa ukázala opäť tá stará pravda odveká, že slovo je silnejšie ako meč.

Za tretie:

Môže byť vysoký politik vydierateľný cez svoju orientáciu? Samozrejme, pretože sme si to, ako spoločnosť takto nastavili. Pretože sme urobili z homosexuality bubáka, vykopli ho na perifériu, nielen spoločenskú a tematickú, ale aj politickú. Ak niekto tvrdí, že nemôže byť politik vydierateľný aj takýmto štýlom, tak je mierne naivný. Teraz tu máme Zsuzsovú a Maznákov. Kde sa píše, že volavka musí byť len žena četujúca s mužom?

Za štvrté:

Tým, že som položil otázku, pri ktorej celé galaxie do seba implodovali a anjeli v nebi plačú doteraz, došlo k dvom veciam, čo ma teší najviac. A to, že sa táto téma konečne otvorila. Z trúsenia uštipačných poznámok v tieňoch komentárov na sociálnych sieťach o orientácii premiéra sa stala otvorená debata. Nielen, o tomto konkrétnom prípade, ale vo všeobecnosti. A je jasné, že sa nájdu tábory, ktoré sú pre a proti, ale to je dobre. Spoločnosť, ktorá dokáže spolu viesť dišputy aj o podobných témach, snáď ešte má pred sebou pár svetlých piatkov.
Tou druhou je, no možno je to len moje zdanie, nevymizli nejak zázračne v poslednom čase z portfólia smeráckych predvolebných hejt tém práve LGBTI komunity? Mne sa zdá, že už im zostali len tí migranti.

Za piate:

Prečo pred voľbami? Ak, by som dostal príležitosť na rozhovor s premiérom dva roky pred voľbami, či dva roky po voľbách a bol by som v redakcii bulvárneho periodika, otázka by sa nezmenila a úsmevy a mlieka by kysli aj tak. No dostal som príležitosť vtedy kedy som ju dostal. To je celé.

Za šieste:

Chcem sa týmto poďakovať mojej už exšéfke Katke Šelestiakovej. Pracovne sa síce trochu obchádzame a nikdy sa v žiadnej redakcii dlhšie spolu neohrejeme, no patrí medzi moje vzory a spolu s Jankou Šimičkovou bola hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodol prísť do Sedmičky. Je mi ľúto, ako to dopadlo, pretože Sedmička bola opäť takou odvážnou a asertívnou, ako to bolo v minulosti.

Za siedme:

Na záver som si nechal stať o mojom odchode z redakcie. Dostal som na výber a vybral som si dohodu o ukončení pracovného pomeru a následne na to som bol „odprevadený“ z redakcie. No asi by som klamal, keby som povedal, že mi zo srdca nespadol obrovský šuter obalený v adamantiu.
No zároveň som naozaj smutný, že to trvalo tak krátko, no aspoň pod vedením Šéfredaktorky s veľkým Š.
Čaute a nebojte sa klásť otázky
Jaj a ešte toto: Ľudia nebuďte zlí, srabi, pokrytci a zákeráci. Vraj to neprospieva pleti.

Pavel Knapko pracoval pre PLus 7 dní už v roku 2017. V rokoch 2018 a 2019 bol redaktorom Hospodárskych novín, do Plus 7 dní sa vrátil len nedávno na začiatku roka 2020.