Zomrel redaktor Denníka N Peter Morvay

Zomrel redaktor Denníka N Peter Morvay Foto Denník N

Po náhlej chorobe zomrel dlhoročný novinár a redaktor Denníka N.

 O úmrtí redaktora a komentátora informuje maďarsky píšucí web Ujszo.com, informáciu pre Omediach.com potvrdil Denník N.

Peter Morvay v médiách začal publikovať na konci roku 1989. Od roku 2003 do roku 2014 pracoval v denníku SME, najprv ako redaktor zahraničnej rubriky, neskôr ako komentátor. Pravidelne publikoval aj v médiách v Česku a v Maďarsku. Hodnotil zahraničnú a domácu politiku, venoval sa aj slovensko-maďarským vzťahom a ľudským právam.

Rozhovor s Petrom Morvayom v rádiu Expres v roku 2018:

Posledný komentár napísal pred dvoma týždňami.

"Pred dvoma týždňami skolaboval priamo v redakcii. Museli ho operovať, ale krvácanie do mozgu zastavili a dúfali sme, že sa vráti a bude znovu s nami. Jeho okuliare ležia aj teraz na stole," napísal šéfredaktor Matúš Kostolný, ktorý pôvodne ešte ako šéf zahraničia v SME oslovil Morvaya, aby písal pre SME.

"Bol nepochybne jednou z najväčších autorít na tieto témy v celom regióne. Bol našou bránou do sveta našich Maďarov... Rozumel im a nie len tým, že hovorili spoločným jazykom. Rozumel im až tak, že mu to mnohí nevedeli odpustiť... Bol nešťastný, že Maďari na Slovensku žijú uzavretí vo svojej komunite, a preto si odpúšťajú hriechy, ktoré by Slovákom neodpustili. Nechápal, ako sa môžu uzatvárať a oberať tak o možnosť vykročiť mimo svojej zóny," napísal Kostolný, podľa ktorého bol Peter Morvay typický Stredoeurópan.

Narodil sa do rodiny na južnom Slovensku, študovať išiel na vysokú školu do Prahy. Tam ho zastihla revolúcia. Bolo samozrejmé, že sa stal jej súčasťou. Zostal v Prahe. Začal pracovať pre ministerstvo zahraničných vecí a bol odborníkom na Maďarsko. V Prahe zostal aj po rozdelení republiky. Potom sa presťahoval do maďarského Szegedu.

Úprimnú sústrasť rodine, blízkym aj redakcii.