Cenzúra v Maďarsku: Médiá dostali zoznam citlivých tém, o ktorých majú zakázané slobodne informovať

Cenzúra v Maďarsku: Médiá dostali zoznam citlivých tém, o ktorých majú zakázané slobodne informovať Foto: Omediach.com

Šéfovia maďarských štátnych médií oznámili redaktorom, že potrebujú povolenie, aby smeli písať o švédskej ekologickej aktivistke Grete Thunbergovej, o politike Európskej únie a ďalších témach. Zakázali zmieňovať sa o popredných organizáciách na ochranu ľudských práv, napísal server Politico s odvolaním sa na interné usmernenia z maďarských redakcií, ktoré má k dispozícii.

 

Redaktori v štátnych médiách dostali zoznam citlivých tém, pri ktorých sa vyžaduje, aby návrhy príspevkov posielali na schválenie. V prípade Thunbergovej dokonca potrebujú povolenie vopred, než vôbec začnú písať. Sami novinári nevedia, kto má konečné slovo pri rozhodovaní o článkoch na spomínané témy, priznal jeden z redaktorov, ktorý si v obave z postihu neželal byť menovaný. Ak je správa zamietnutá, redaktori o nej hovoria ako o "padlej v bitke".

Európska únia s Maďarskom už niekoľko mesiacov vedie na návrh Európskeho parlamentu konanie kvôli nerešpektovaniu spoločných hodnôt podľa siedmeho článku úníjnej zmluvy. Európsky parlament k tomu viedli aj obavy o slobodu médií, popri mnohých ďalších znepokojujúcich problémoch. Vláda Viktora Orbána odmieta, že by nejako pochybila.

Maďarskí novinári už dlho upozorňujú, že v spravodajstve štátnych televízií chýbajú niektoré citlivé témy.

Zoznam citlivých tém vyžadujúcich zvláštnu súhlas pred zverejnením sa podľa pokynu z vlaňajšieho októbra týkal migrácie, terorizmu v Európe, Bruseli, cirkevných otázok, ako aj parlamentných, prezidentských a komunálnych volieb v EÚ. Iný pokyn z vlaňajšieho augusta nariaďoval, že si redaktori majú vyžiadať súhlas vedúceho, než sa pustia do prípravy materiálov o Grete Thunbergovej. Tá sa práve plavila cez oceán do New Yorku. V štátnej agentúre o plavbe nič nevyšlo.

Iný pokyn z vlaňajšieho novembra výslovne zakazoval redaktorom štátnej televízie zmieňovať sa o správach organizácií Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW). O deň skôr maďarská pobočka AI usporiadala demonštráciu proti tureckému prezidentovi Recep Tayyip Erdoğanovi počas návštevy Maďarska. A HRW zverejnila video o nezákonnom zaobchádzaní s migrantmi.

"Je to cenzúra - priehľadná a jednoduchá," vyhlásila Julia Majerczaková z bruselskej kancelárie mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc. "Je to neprijateľné a veľmi znepokojujúce. Verejnoprávne médiá nie sú vládnymi hovorcami, mala by byť neutrálna a nezávislá," dodala.

Minulý rok americké stredisko Freedom House zaradilo Maďarsko medzi "čiastočne slobodné" krajiny, prvýkrát od pádu komunizmu. Rádio Slobodná Európa sa chystá tento rok obnoviť vysielanie v maďarčine.