Lukáš Fila z Denníka N: Môže sa stať, že denná tlač v nejakom okamihu nebude môcť vychádzať

Lukáš Fila z Denníka N: Môže sa stať, že denná tlač v nejakom okamihu nebude môcť vychádzať Foto: Denník N/Tomáš Benedikovíč

Epidémia koronavírusu dostala do neľahkej situácie aj médiá. Printové médiá zažívajú krízu, aká tu ešte nebola. Inzercia klesá, so zatvorenými stánkami a karanténou obyvateľstva klesá aj predaj titulov.

Ako sa dotkla súčasná situácia vydavateľstva N Press, ktoré vydáva aj Denník N, odpovedá riaditeľ vydavateľstva LUKÁŠ FILA.

Ako hodnotíte súčasnú situáciu?
Súčasná situácia je v prvom rade neistá. Kým nie je jasné, aký vývoj bude mať samotná epidémia, nedokáže nikto s vážnou tvárou povedať, aký bude mať dopad na médiá. A vôbec pri tom nejde len o to, ako vírus zvládne Slovensko - pokiaľ nastane katastrofa v USA alebo západnej Európe, budeme dopady cítiť aj my. Naisto sa dá konštatovať len banálny fakt, že stojíme pred mnohými rizikami. 

Odporúčame aj: Šéfredaktor Aktualít žiada čitateľov o podporu

Ako zasiahla vaše vydavateľstvo?
Podľa predbežných výsledkov predaja sme zaznamenali pokles stánkového predaja tlačeného denníka zhruba na úrovne spred dvoch rokov. Múdrejší budeme, keď uvidíme definitívne čísla a hlavne dlhodobejší trend. Otázka je, aké ďalšie opatrenia nariadi štát a ako bude fungovať distribúcia, môže sa stať, že denná tlač v nejakom okamihu nebude môcť vychádzať. Museli sme tiež zrušiť naše pravidelné verejné diskusie, odložiť niekoľko vzdelávacích projektov pre školy a zvažujeme, ako sa postavíme k vydávaniu ďalších knižných titulov. Na druhej strane sme zaznamenali výrazný nárast záujmu o naše spravodajstvo na webe, čo sa premietlo v návštevnosti aj predplatnom. 

Aké úsporné opatrenia robíte alebo chystáte - ako sa dotknú ľudí vo vašom vydavateľstve, ako sa dotknú titulov?
V súčasnosti neplánujeme žiadne. Zvýšený záujem predplatiteľov nás zaväzuje poskytovať im kvalitný obsah, aby sme ich boli schopní dlhodobo udržať. 

Odporúčame aj: Šéf siete schránkových novín: Využijeme všetky možnosti, aby sme minimalizovali straty a prežili krízu
 
Aké sú vaše predpovede ako situácia zasiahne mediálny a reklamný trh?
Nemyslím si, že dnes máme dosť informácií, aby sme mohli robiť presné predpovede. Kríza spred vyše desiatich rokov mala v celom regióne veľmi negatívny vplyv, viedla k odchodu veľkej časti serióznych západných investorov, ktorých nahradili miestni oligarchovia. Zmenila vtedy celú podobu trhu. Pokiaľ bude táto kríza porovnateľne veľká alebo väčšia, môžu aj otrasy na trhu byť ešte prudšie. Momentálne je podľa mňa dôležité sústrediť sa na to, aby Slovensko čo najlepšie zvládlo epidémiu, potom uvidíme, kde sme sa ako spoločnosť ocitli a čo to znamená pre médiá. Držím kolegom palce, snáď ostane zachovaný dostatočne široký priestor pre kvalitnú nezávislú žurnalistiku, Slovensko ju potrebuje.