Nemecké médiá tvrdo kritizujú Orbána: Hanebne využíva koronavírus a ničí demokraciu

Nemecké médiá tvrdo kritizujú Orbána: Hanebne využíva koronavírus a ničí demokraciu Foto: Omediach.com

Nemecké médiá dnes tvrdo kritizujú maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vďaka novému kontroverznému zákonu môže v čase núdzového stavu krajinu riadiť pomocou dekrétov.

Orbán podľa nemeckej tlače ničí demokraciu a hanebne využíva koronavírus, aby rozšíril svoju moc. Podľa serveru magazínu Der Spiegel už Maďarsko politicky vôbec nepatrí do Európy.

"Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán svoj politický talent bohužiaľ využíva k tomu, aby zničil maďarskú demokraciu, ktorú kedysi pomáhal vybudovať," píše denník Frankfurter Rundschau. "S odkazom na pandémiu posiela parlament na časovo neobmedzenú vynútenú pauzu a vládne pomocou dekrétov."

Orbán podľa denníka usiluje o model podobný Singapuru, teda malý, autoritársky a hospodársky rastúci štát. V pondelok sa k nemu posunul o veľký krok dopredu. Po odznení epidémie už Maďarsko nebude pravou demokraciou.

"Vitajte v novej európskej realite: Uprostred EÚ teraz existuje kvazidiktatúra," myslí si Der Spiegel, podľa ktorého žiadnu z nových právomocí Orbán v skutočnosti k boju proti koronavírusu nepotrebuje. Ide mu len o rozšírenie vplyvu v krajine. "Tak, ako sa to jednoducho robí, keď chce človek pokiaľ možno vládnuť sám."

"Orbán hanebne využíva túto situáciu, aby rozšíril svoju moc," myslí si tiež denník Mitteldeutsche Zeitung, podľa ktorého sa tvárou v tvár tejto situácii Európska únia zdá bezmocná. O tom je presvedčený aj denník Nürnberger Nachrichten, ktorý píše, že terajšie opatrenia nemajú s demokratickou slobodou názoru a kontrolou vlády nič spoločné.

Der Spiegel upozorňuje na dvojicu opatrení - jedno umožňuje trestať až ôsmimi rokmi odňatia slobody porušenie karantény, druhé až piatimi rokmi väzenia rozširovanie falošných správ. Práve toto neurčito sformulované opatrenie pritom môže predstavovať nebezpečenstvo pre nezávislých novinárov, ktorí sa teraz obávajú, že kvôli kritickému spravodajstvu budú odsúdení.

"Maďarsku tak k Európe patrí už len geograficky, ale nie politicky," dodáva server.