Pulitzerovu cenu za medzinárodné správy dostala séria článkov o pozadí režimu Putina (VIDEO)

Pulitzerovu cenu za medzinárodné správy dostala séria článkov o pozadí režimu Putina (VIDEO) Foto: Russian Foreign Policy

Tohtoročnú Pulitzerovu cenu za medzinárodné spravodajstvo dostal denník The New York Times za sériu článkov, ktoré podľa porotcov súťaže ukazujú predátorské pozadie režime ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

Ocenenie za aktuálnu spravodajskú fotografiu dostala agentúra Reuters za snímky obyvateľov Hongkongu, ktorí demonštrovali proti obmedzovaniu slobôd a autonómie v prospech Číny. Oznámila to dnes porota Kolumbijskej univerzity, ktorá prestížne ceny odovzdáva.

Pulitzerové ceny mali tento rok 23 kategórií, z ktorých 15 sa týkalo novinárskej práce. Tohtoročný 104. ročník poznamenala pandémia choroby covid-19. Vyhlásenie víťazov bolo pôvodne plánované na 20. apríla, nakoniec ale bolo posunuté na dnešok. Odklad si uplatnili takisto novinári z poroty, ktorí potrebovali na vyhodnotenie viac času, pretože sa zároveň venovali hektickému spravodajstvu o korone.

Hlavnú novinársku cenu, ktorá je udeľovaná za verejnú službu, získal aljašský denník Anchorage Daily News s rešeršnou platformou ProPublica za sériu o aljašských dedinách bez policajnej ochrany. Cenu za vnutroamerické spravodajstvo si odniesli Dominic Gates, Steve Milétu, Mike Baker a Lewis Kamb z denníka The Seattle Times za materiály o prešľapoch spoločnosti Boeing, ktoré viedli k dvom tragickým pádom lietadiel 737 MAX, a T. Christian Miller, Megan Roseová a Robert Faturechi z ProPublica za objasňovanie smrteľných námorných nehôd 7. flotily v Pacifiku.

Za investigatívne spravodajstvo dostal Pulitzerovu cenu Brian Rosenthal z The New York Times, ktorý odhalil podvodný systém pôžičiek v prostredí taxislužieb v New Yorku.