Zsuzsová a Kočner na súde tvrdia, že si nepísali o vražde, ale o niečom inom (AUDIO)

Zsuzsová a Kočner na súde tvrdia, že si nepísali o vražde, ale o niečom inom (AUDIO) Reprofoto Youtube Aktuality.sk

Obžalovaní Mariána Kočnera a Alena Zsuzsová v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka dnes na súde namietali, že bolo manipulované s obsahom ich komunikácie, ktorú polícia zaistila v mobilnom telefóne Mariana Kočnera obžalovaného z objednania vraždy novinára.

Správy si podľa komunikácie z telefónu Kočnera vymieňal Kočner so Zsuzsovou, ktorú mal podnikateľ podľa dostupných informácií vo svojom telefóne uloženú pod iným menom. Zsuzsová a Kočner dnes na súde tvrdili, že správy sa netýkali prípravy Kuciakovej vraždy, ale iných tém.

Kočnerov obhajca sa predtým neúspešne snažil zabrániť tomu, aby súčasťou aktuálneho súdneho pojednávania boli prepisy komunikácie z mobilnej aplikácie Kočnera.

Z prepisov, ktoré už predtým unikli do médií a ktoré súd zahrnul medzi dôkazy, vyplýva, že časť komunikácie medzi Kočnerom a jeho známou Zsuzsovou prebiehala skôr v šifrách. Podľa záznamov Kočner krátko pred Kuciakovou vraždou poslal Zsuzsovej správu, v ktorej bola číslica 50, ďalej symbol smrtky a anglické slovo "soon" (čoskoro). Podľa informácii, ktoré priniesli médiá, Kočner deň po Kuciakovej vražde vybral zo svojho účtu v banke 50.000 eur, čo vraj bola súčasť odmeny za vraždu.

Kočner aj Zsuzsová na súde tvrdili, že spomínaná komunikácia sa týkala napríklad založenia politickej strany či modelingovej kariéry dcéry obžalovaných, Zuzsovej zubov. Upozorňovali aj na údajnú manipuláciu s Kočnerovým mobilným telefónom.

"Elektronické stopy hovoria o tom, že nejaká osoba manipulovala s telefónmi a s aplikáciami v čase, keď uvedenými zariadeniami disponovala. Hovorím, že komunikácia bola menená a doplnená v niektorých častiach," povedal na súde Kočner. Jeho mobilný telefón so spomínanou komunikáciou odovzdal polícii Kočnerov niekdajší spolupracovník, bývalý šéf kontrarozviedky SIS a bývalý novinár Peter Tóth, ktorý na súde tento rok v januári vypovedal proti Kočner.

"V mojom telefóne žiadna komunikácia v aplikácii Threema s nikým zaistená nebola. Bola vydaná svedkom, ktorý ju mal dva mesiace," tvrdila zase Zsuzsová.