Vydavateľstvo Pravdy má ochranu pred veriteľmi

Vydavateľstvo Pravdy má ochranu pred veriteľmi Foto: Pravda

Vydavateľstvo Perex získalo dočasnú súdnu ochranu pred veriteľmi. Ako jedno z opatrení na zmiernenie negatívnych dopadov pandémie choroby covid-19 ju presadila vláda.

 

Udelenie ochrany vydavateľstvu Perex, ktoré vydáva denník Pravda, bolo dnes zverejnené v obchodnom vestníku.

Perex patrí od roku 2018 do českej skupiny Our Media, v ktorej je väčšinovým vlastníkom český senátor Ivo Valenta, Ten stojí aj za projektami Parlamentnilisty.cz a Parlamentnelisty.sk.

Podľa denníka Sme, Perex je zatiaľ najväčšou mediálnou spoločnosťou na Slovensku, ktorá sa rozhodla využiť možnosť získať v súvislosti s pandémiou ochranu pred veriteľmi a tiež pred exekúciami. Žiadosť o získanie dočasnej súdnej ochrany podľa denníka nemusí automaticky znamenať, že firme hrozí krach; vo viacerých prípadoch firmy využili novinku z preventívnych dôvodov. Perex situáciu zatiaľ nekomentoval.

Zákon predpokladá, že inštitút dočasnej ochrany v súvislosti s pandémiou covid-19 skončí na začiatku októbra. Vláda môže jeho trvanie predĺžiť do konca tohto roka.

Perex podľa portálu Finstat.sk od roku 2011 ani raz nevykázal zisk, vlani hospodáril so stratou zhruba 1,36 milióna eur.