Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO Ilustr. foto: Omediach.com

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

 

Vyplýva to z aktualizovanej správy, v ktorej WHO podala tento týždeň presnejší sled udalostí týkajúcich sa zverejnenia informácií šírenia koronavírusu. USA obviňujú Čínu, že informovala príliš pomaly a spôsobila tak rozšírenie vírusu po celom svete. Prezident Donald Trump WHO obvinil, že je pod čínskym vplyvom, a vypovedal spoluprácu s touto organizáciou. Čína obviňovanie zo zadržiavania informácií popiera.

Ako uviedla agentúra DPA, z pôvodnej, aprílovej verzie správy WHO o vývoji pandémie sa dalo súdiť, že čínske úrady o výskyte nákazy informovali vlani 31. decembra. Z aktualizácie je ale zrejmé, že ten deň zverejnili tlačovú správu wuchanské zdravotnícke úrady, nie Peking.

Výkonný riaditeľ WHO Michael Ryan povedal, že takýto postup nie je neobvyklý a často národné inštitúcie najprv overujú správy z provincií.

Aktualizovaná chronológia WHO uvádza, že sekcia WHO pôsobiaca v Číne upozornila 31. decembra na prípady "vírusového zápalu pľúc", keď o tom našli jej pracovníci oznámenie na webovej stránke wuchanskej zdravotnej komisie. V ten istý deň sa k informačnej službe WHO dostalo tlačové oznámenie medzinárodnej epidemiologickej siete Promed, ktorá má sídlo v USA. Aj v ňom sa hovorilo o prípadoch "zápalu pľúc neznámeho pôvodu" vo Wu-chan.

WHO potom dvakrát po sebe - 1. a 2. januára požiadala o informácie čínske úrady, ktoré odpovedali 3. januára. Ryan povedal, že krajiny majú na overenie lokálnych údajov 24 až 48 hodín. S príslušným pracovníkom WHO v Číne sa podľa neho štátne čínske úrady spojili okamžite.

Koronavírus sa celosvetovo potvrdil doteraz u viac ako 11 miliónov ľudí, na covid-19 zomrelo 525.470 pacientov. Vôbec najviac postihnuté sú USA, kde je takmer 2,8 milióna nakazených a viac ako 129.000 mŕtvych. Trump dočasne vypovedal americké finančné príspevky WHO a v máji ukončil spoluprácu kvôli vplyvu, ktorý na ňu má Čína. WHO obvinenia z toho, že podlieha Číne, odmieta.