Prepustený šéfredaktor portálu kritického k Orbánovi

Prepustený šéfredaktor portálu kritického k Orbánovi Ilustr. foto: Omediach.com

Majiteľ maďarského spravodajského portálu index.hu dnes oznámil, že prepustil šéfredaktora, ktorý minulý mesiac varoval pred stratou nezávislosti tohto popredného servera v krajine. Uviedla to agentúra Reuters. Sám portál naznačil, že jeho nezávislosť je v ohrození, a uviedol, že šéfredaktora odvolal právnik László Bodolai ako predseda nadácie, ktorá vlastní vydavateľa portálu.

 

Bodolai vo vyhlásení uviedol, že šéfredaktor Szabolcs Dull nebol schopný kontrolovať napätie v redakcii a chaos sa prejavil v poklese príjmov z reklamy. V liste redakcii vyzval redaktorov k sebadisciplíne a uistil ich, že "politická nezávislosť Indexu nie je v ohrození".

Dlhodobé obavy o nezávislosť servera vyvolávala tiež skutočnosť, že v spoločnosti kontrolujúcej reklamné príjmy portálu získal polovičný podiel Miklós Vaszily, podnikateľ s blízkymi väzbami na vládnu stranu Fidesz, ktorý už riadi provládnu televíziu TV2.

Index.hu doteraz zostával jedným z mála médií kritických voči vláde premiéra Viktora Orbána. Šéfredaktor portálu Dull pred mesiacom varoval, že "kvôli vonkajším vplyvom" serveru hrozí, že stratí svoju nezávislosť. Szabolcs Dull vo svojom vyhlásení neuviedol žiadne detaily, naznačil však, že v médiu dochádza k "pokusom o určitú reorganizáciu".

Novinári pracujúci pre portál sa už od roku 2018 sťažujú, že so zmenou majiteľa spoločnosti, ktorá má na serveri na starosti predaj reklamného priestoru, začala byť ohrozená ich schopnosť informovať o dianí v krajine nezávisle. "Sme zasiahnutí vonkajším vplyvom, čo by mohlo viesť až k zániku redakcie," napísal Dull vo vyhlásení, ktoré podpísalo takmer 90 zamestnancov servera index.hu. "Zamestnanci a nezávislosť Indexu sú vo vážnom ohrození. Budeme vás o vývoji informovať ... ako dlho budeme môcť," dodal pred mesiacom.

Dull teraz podľa Reuters povedal, že bol vyhodený kvôli vyššie spomínanému varovaniu pred rastúcimi "vonkajšími vplyvmi". Stále sa však domnieva, že obavy redakcie sú oprávnené. Ako šéfredaktor urobil to, čo mu kázala jeho povinnosť.

V maďarských médiách sa objavili aj dohady, že v pozadí môže byť spor o drastický plán zníženia nákladov, počítajúci s tým, že väčšina redaktorov portálu sa zo zamestnancov stane externými dopisovateľmi.

Viktor Orbán podľa kritikov už od nastúpenia do úradu premiéra v roku 2010 usiluje o rozšírenie vplyvu na médiá prostredníctvom legálnych právnych nástrojov, zmeny vlastníctva aj smerovania peňažných tokov z reklamy k lojálnym médiám. Kvôli porušovaniu princípov demokracie a právneho štátu čelí Orbánova vláda dlhodobo kritike zo strany Európskej únie aj Rady Európy.