Prokurátor navrhol Kočnerovi a ďalším obžalovaným za vraždu po 25 rokov

Prokurátor navrhol Kočnerovi a ďalším obžalovaným za vraždu po 25 rokov Reprofoto RTVS, Aktuality.sk

Hlavná časť procesu s tromi zostávajúcimi obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky dnes skončila. Viac ako pol roka od začatia najsledovanejšieho pojednávania v novodobých dejinách krajiny súd odmietol ďalšie návrhy na vykonanie dôkazov. Následne sa záverečnou rečou ako prvý vystúpil prokurátor. Nie je známe, kedy bude vynesený verdikt.

 "Je to prípad nevinných mladých ľudí túžiacich žiť v slobodnom prostredí. Nemožno povedať, že ide o prípad, s ktorým sme sa stretli. Doteraz sme to videli skôr vo filmoch, ktorými nás zaplavujú komerčné televízie," povedal v úvode svojej záverečnej reči prokurátor, po ktorom vystúpi tiež obhajoba a prípadne i obžalovaní.

Prokurátor navrhol všetkým obžalovaným trest 25 rokov. Navrhuje tiež, aby Kočnerovi prepadli zaistené telefóny, USB kľúče, luxusné Bentley aj Zsuzsovej Mercedes.

Po priznaní dvoch z celkového počtu pôvodne piatich obvinených čelí v prebiehajúcom konaní obžalobe tiež Marian Kočner, ktorý si podľa prokuratúry Kuciakovu vraždu objednal z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Prokuratúra uviedla, že ďalšia obžalovaná Alena Zsuzsová za finančnú odmenu prevzala objednávku na vraždu Kuciaka. Tretím obžalovaným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Všetci traja vinu popierajú, v prípade uznania viny im hrozí 25 rokov väzenia alebo doživotie.

Ku sprostredkovaniu vraždy Kuciaka sa predtým priznal Zoltán Andruskó, ktorý s políciou pri vyšetrovaní spolupracoval a vlani pristúpil na trest väzenia v trvaní 15 rokov. Po začatí pojednávania v kauze Kuciakovej vraždy tento rok v januári zase jeden z obžalovaných Miroslav Marček pred súdom vyhlásil, že zastrelil novinára aj jeho priateľku a predtým tiež jedného podnikateľa. Za to bol Marček zatiaľ neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia.

Andruskó už ako svedok na súde povedal, že na pokyn Kočnera sprostredkoval vraždu Kuciaka medzi Zsuzsovou a Szabóom. Ďalší svedok - bývalý šéf kontrarozviedky a bývalý novinár Peter Tóth - zase vypovedal, že na Kočnerovu objednávku zorganizoval sledovanie Kuciaka a ďalších reportérov. Prokuratúra sa opierala takisto o zaistenú komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou a tiež o údaje o pohybe mobilných telefónov obžalovaných, ktoré podľa nej okrem iného zrejme poukazujú na schôdzky niektorých obžalovaných aj po Kuciakovej vražde.