New York Times klesol zisk o 6%, tržby z digitálu prevýšili tlač

New York Times klesol zisk o 6%, tržby z digitálu prevýšili tlač

Americkému vydavateľovi novín The New York Times (NYT) klesol v druhom štvrťroku čistý zisk o šesť percent na 23,7 milióna dolárov. Tržby digitálnej divízie prvýkrát prevýšili tržby z tlačenej verzie novín. Celkové tržby sa síce znížili, ale prekonali odhady analytikov.

 

Bez zahrnutia mimoriadnych položiek spoločnosť za štvrťrok zarobila 18 centov na akciu, zatiaľ čo odhady počítali s centom na akciu. Celkové tržby vydavateľovi klesli o 7,5 percenta na 403,75 miliónov dolárov. Analytici oslovení spoločnosťou Refinitiv pritom čakali, že dosiahnu len 387,18 milióna dolárov.

Vydavateľ NYT súperí o tržby z reklamy s gigantmi ako Facebook či Google. Snaží sa preto prísť na model predplatného, ​​aby nebol na peniazoch z reklamy závislý. Zmena stratégie sa spoločnosti, ktorá v treťom kvartáli čaká nárast digitálneho predplatného o 30 percent, podľa agentúry Reuters vyplatila.

Produkt samotného digitálneho predplatného spoločnosť zaviedla v roku 2011. Okrem iného vrátane podcastov, krížoviek či receptov.

"Vykázali sme doteraz najlepšie výsledky, čo sa týka nových digitálnych predplatiteľov," uviedol vo vyhlásení končiaci generálny riaditeľ podniku Mark Thompson, ktorého v septembri na pozícii vystrieda Meredith Kopitová Levienová. "Celkové tržby z digitálu prvýkrát za dobu našej existencie preskočili tržby z tlače," dodal Thompson.

Mediálna spoločnosť z predplatného generuje viac ako polovicu tržieb. Za uplynulý štvrťrok jej pribudlo 669.000 digitálnych abonentov. Na konci štvrťroka mala 5,7 milióna digitálnych predplatiteľov a úhrnom 6,5 milióna abonentov. Tržby z predplatného jej v druhom štvrťroku stúpli o 8,4 percenta na 293,19 milióna dolárov, čo vydavateľovi pomohlo prekonať pokles tržieb z reklamy o 43,9 percenta.

Spoločnosť očakáva, že tržby z reklamy budú naďalej oslabovať. Odborníci predpovedajú ich pokles o 35 až 40 percent.