Bývalí novinári maďarského webe index.hu predstavili nový projekt

Bývalí novinári maďarského webe index.hu predstavili nový projekt Ilustr. foto: Omediach.com

Bývalí novinári z popredného maďarského spravodajského webu index.hu, ktorí opustili redakciu v obave zo straty nezávislosti, predstavili nový mediálny projekt.

 Bude sa volať telex.hu a financovaný bude z príspevkov podporovateľov, informovala agentúra APA.

Približne 80 novinárov Indexu, ktorý bol jedným z mála maďarských médií kritických voči premiérovi Viktorovi Orbánovi, sa v júli rozhodlo opustiť redakciu na protest proti prepusteniu šéfredaktora Szabolcsa Dulla novým majiteľom. Dull predtým varoval pred "vonkajšími vplyvmi", kvôli ktorým serveru hrozí strata nezávislosti.

Vo svojom vyhlásení zakladatelia popisujú nový portál ako nezávislý, zaujímavý, rozmanitý, zábavný a nestranícky. Šéfredaktorkou bude Veronika Munková, ktoré v Indexe bola Dullovou zástupkyňou.

Po niekoľkých hodinách, ako zakladatelia telex.hu zverejnili výzvu svojim podporovateľom, aby sa na rozbehnutí nového projektu finančne podieľali, ohlásilo peňažný príspevok okolo 6000 sympatizantov, uviedla APA.

Podporovatelia budú dostávať informácie o tom, na čo sú ich príspevky používané. Novinári vyžadujú, aby prispievatelia nemali žiadne právo hovoriť do zverejňovaného obsahu ani chodu redakcie, citoval web Azonnali.hu bývalého ekonomického redaktora Indexu Miklósa Jeneia.