Al-Kájda sa vyhráža časopisu Charlie Hebdo, že môže zopakovať masaker

Al-Kájda sa vyhráža časopisu Charlie Hebdo, že môže zopakovať masaker Zdroj: Charlie Hebdo

Teroristická organizácia al-Kájda pohrozila satirickému časopisu Charlie Hebdo novým útokom za opätovné vytlačenie karikatúr proroka Mohameda.

Informovala o tom podľa agentúry AFP americká skupina Site, ktorá sleduje činnosť islamistických organizácií.

Časopis zverejnil kontroverzné kresby 2. septembra, kedy v Paríži začal proces so 14 údajnými komplicmi páchateľov atentátu na redakciu periodika a obchod s kóšer potravinami z januára 2015. Celkom pri islamistických útokoch zomrelo 17 osôb, vrátane šéfredaktora Charlie Hebdo a niekoľkých ďalších členov redakcie. Útočníkov usmrtila polícia.

Vtedajší útok "nebol ojedinelou udalosťou", varovala dnes podľa AFP al-Kájda a vyzdvihla hrdinstvo bratov Kouachiových, ktorí 7. januára 2015 zabili dvanásť ľudí pri útoku na parížsku redakciu a hlásili sa k al-Káide v Jemene.

Podľa organizácie "dal zelenú" na opätovné vytlačenie kresieb francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Ak vaša sloboda vyjadrovania nerešpektuje žiadne hranice, pripravte sa na konfrontáciu so slobodou našich akcií," hrozia džihádisti vo varovaní, ktoré vytlačili v deň výročia teroristických útokov al-Kájdy na USA z 11. septembra 2001.