V Paríži došlo k útoku pri časopise Charlies Hebdo, prípad rieši protiteroristický úrad (VIDEO)

V Paríži došlo k útoku pri časopise Charlies Hebdo, prípad rieši protiteroristický úrad (VIDEO) Reprofoto TV France24

Muž a žena dnes boli zranení v Paríži pri útoku, ktorého vyšetrovanie prevzal protiteroristický úrad prokuratúry. Útočník vyzbrojený pravdepodobne sečnou alebo bodnou zbraňou oboch ľudí vážne zranil na ulici pred ich pracoviskom.

 

Informoval o tom denník Le Figaro. Miesto je v susedstve niekdajšej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý bol roku 2015 terčom atentátu.

Polícia zatkla krátko po útoku muža s krvou na oblečení, avšak jeho opis nezodpovedá popisu útočníka. Neskôr bol zatknutý ďalší podozrivý.

Motív incidentu zatiaľ nie je známy. Ministerstvo vnútra vytvorilo krízovú skupinu a do úradu v rýchlosti prišiel minister Gérald Darmanin. Na stretnutí bol tiež premiér Jean Castex a obaja sa neskôr vydali k miestu činu. Úrady uzavreli školy v širšom okolí útoku a deti nesmú von. Týka sa to niekoľkých tisíc detí.

Denník Le Figaro napísal, že zranení sú dvaja ľudia, obaja potrebovali naliehavo ošetrenie, ale ich životy nie sú v ohrození. Podľa francúzskych médií ich útočník napadol pred ich pracoviskom v 11. parížskom obvode. Ide o sídlo spoločnosti Premières Lignes, ktorá pôsobí ako tlačová agentúra aj ako produkčná spoločnosť.

 

Aká zbraň bola použitá, nie je jasné okrem toho, že nešlo o strelnú. Niektorí svedkovia ju prirovnali k sekáčiku, ďalší videli vybiehať z metra zakrvaveného muža s nožom. Najbližšou stanicou metra k miestu je stanica Richard Lenoir a Le Figaro napísal, že sa pred ňou našiel sekáčik.

Pri mieste útoku špeciálna jednotka zároveň preverovala podozrivý balíček. Laboratórium potvrdilo, že neobsahoval výbušninu.

Či útok súvisí s dianím okolo Charlie Hebdo, zatiaľ nie je isté. Redakcia časopisu sa stala v roku 2015 terčom teroristického útoku, pri ktorom zahynulo 12 ľudí.

Na začiatku septembra začal v Paríži proces so skupinou 14 ľudí obžalovaných z podielu na tomto atentáte a na súvisiacom teroristickom útoku na židovský obchod s potravinami. Satirický časopis v deň začiatku procesu znovu uverejnil karikatúry proroka Mohameda, ktoré ako prvé v roku 2005 zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten.

Riaditeľka personálneho oddelenie Charlie Hebdo Marika Bretová dostala teraz nové vyhrážky, kvôli ktorým musela odísť z domu do úkrytu.