V Rusku sa upálila šéfredaktorka

V Rusku sa upálila šéfredaktorka Foto: Facebook Irina Slavinová

V ruskom Nižnom Novgorode sa dnes pred regionálnou kanceláriou ministerstva vnútra upálila novinárka Irina Slavinová.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na server, ktorý Slavinová viedla. Šéfredaktorka serveru koza.press ráno na facebooku napísala: "Z mojej smrti, prosím, viňte Ruskú federáciu".

 Deň predtým oznámila, že jej byt prehľadali bezpečnostné zložky.

Polícia podľa nej hľadala brožúry, letáky a účty spojené s opozičným hnutím Otvorené Rusko, ktoré založil a financuje opozičník Michail Chodorkovskij.

"Vzali, čo našli - všetky fleshky, môj laptop, dcérin laptop, počítač, telefóny - nielen môj, ale aj manželov, niekoľko poznámkových blokov, do ktorých som si písala počas tlačových konferencií. Zostala som bez prostriedkov," povedala potom podľa webu koza.press. Ten je regionálnym spravodajským serverom, ktorý sa prezentuje tým, že prináša necenzurované správy z Nižnonovgorodskej oblasť.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie najprv uviedol, že začal predbežné vyšetrovanie prípadu upálenej ženy v Nižnom Novgorode. Jeho regionálna pobočka podľa agentúry Reuters neskôr vyhlásila, že smrť Slavinovej nemala nič spoločné so skorším prehľadaním jej bytu. Bola podľa neho len svedkom v prípade, kvôli ktorému bezpečnostné zložky vykonávali vo štvrtok prehliadky bytov.

Server BBC podotkol, že polícia prehľadala v Nižnom Novgorode celkom sedem bytov, zrejme v súvislosti s hnutím Otvorené Rusku. Vyzerá to podľa neho, že prehliadky súvisia s prípadom miestneho podnikateľa, ktorý ruským opozičným skupinám poskytoval priestory pre rôzne fóra a ďalšie aktivity. Podľa Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda ruské úrady považujú Otvorené Rusko za "nežiadúcu" organizáciu a opakovane sa zameriavajú na jej vedenie.

Na smrť Slavinovej už reagovali niektorí zástupcovia ruskej opozície, podľa ktorých bola už nejakú dobu pod tlakom úradov. "V posledných rokoch ju miestne bezpečnostné zložky vystavovali nekončiacemu prenasledovaniu kvôli jej opozičným (aktivitám)," reagoval na svojom Instagrame opozičný politik Dmitrij Gudkov. "Je to nočná mora (...) Umrela na mieste. Všetky tie prípady, keď sa polícia baví, show mužov v maskách - to nie je hra. Vláda naozaj ničí ľudskú psychiku," napísal na twitteri ďalší kritik režimu Ilja Jašin.