Princ Harry víta prešetrenie kontroverzného rozhovoru princezny Diany (VIDEO)

Princ Harry víta prešetrenie kontroverzného rozhovoru princezny Diany (VIDEO) Reprofoto BBC

Britský princ Harry sa dnes pripojil k svojmu bratovi Williamovi a víta snahu objasniť okolnosti, za ktorých v roku 1995 vznikol na stanici BBC slávny, hoci kontroverzný rozhovor s ich matkou, princeznou Dianou. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters.

BBC začala okolnosti vzniku rozhovoru vyšetrovať, keď sa objavilo podozrenie, že novinár BBC Martin Bashir získal interview podvodom. Princ William vo štvrtok oznámil, že vyšetrovanie je "krokom správnym smerom".

Rozhovor princeznej Diany v relácii Panorama bol podľa Reuters jedným z určujúcich momentov ostro sledovaného a búrlivého manželstva Diany s princom Charlesom. Tí v čase vzniku tohto rozhovoru žili odlúčene. Princezná v interview okrem iného pripustila, že sa ich vzťah potýka s neverou a povedala, že v ňom "boli traja ľudia". Odkazovala tým na vzťah Charlesa s jeho vtedajšou milenkou a terajšou manželkou Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Dianin brat Charles Spencer novinára BBC Bashira viní z toho, že si rozhovor s princeznou zabezpečil s pomocou falšovaných bankových výpisov a "čírej nepoctivosti". Bashir, ktorý v BBC dodnes pôsobí, sa podľa stanice zotavuje po operácii srdca a nákaze koronavírusom. K obvineniam sa nevyjadril.

BBC kvôli obvineniam začala vyšetrovanie, ktoré má určiť, ako bol rozhovor zaistený a či Bashir nadriadeným nezamlčal okolnosti jeho vzniku.

Diana sa s následníkom britského trónu princom Charlesom v roku 1996 rozviedla. Zomrela pri dopravnej nehode 31. augusta 1997 v Paríži. Mala 36 rokov. Limuzína, v ktorej išla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, sa snažila uniknúť fotografom na motocykloch.