Princ Harry bol obeťou odpočúvania zo strany médií, rozhodol súd

Princ Harry bol obeťou odpočúvania zo strany médií, rozhodol súd Reprofoto ITV

Britský princ Harry bol obeťou odpočúvania telefónu a nezákonného zhromažďovania informácií o ňom zo strany denníkov spoločnosti Mirror Group Newspapers (MGN). Tá mu musí za spôsobenú ujmu zaplatiť 140-tisíc libier, rozhodol dnes podľa agentúry AP londýnsky vrchný súd.

Súd dal Harrymu do značnej miery za pravdu v prvom z jeho niekoľkých sporov s bulvárom. Podľa sudcu Timothyho Fancourta súd dospel k záveru, že odpočúvanie telefónov bolo u Mirror Group Newspapers "rozšírené a bežné" mnoho rokov a že "integrálnou súčasťou systému" boli súkromní detektívi poverení nezákonným zhromažďovaním informácií.

Vedenie novín o praxi vedelo a krylo ju, povedal Fancourt. Pätnásť z 33 novinových článkov, ktoré boli predmetom súdneho sporu, bolo vytvorených s pomocou nezákonných prostriedkov, konštatoval súd.

Princ Harry vo svojom ťažení proti britským médiám požadoval 440.000 libier a stal sa prvým významným členom kráľovskej rodiny svedčiacim na súde za 130 rokov. Mladší syn kráľa Karola III. v júni osobne na súde po dva dni tvrdil, že skupina Mirror Group Newspapers zamestnávala novinárov, ktorí odpočúvali hlasové schránky a najímala súkromných detektívov, ktorí používali podvodné triky a nezákonné prostriedky na získavanie informácií o vojvodovi zo Sussexu a ďalších členoch panovníckej rodiny.

Harry tvrdil, že sa naň MGN zameriavala 15 rokov počnúc rokom 1996 a že viac ako 140 článkov v listoch spoločnosti bolo výsledkom nezákonného zhromažďovania informácií. Súd sa zaoberal len 33 z týchto textov.