Zomrel normalizačný šéfredaktor Rudého práva

Zomrel normalizačný šéfredaktor Rudého práva Foto: Listopad1989.uh.cz

V noci na dnes vo veku 91 rokov zomrel Zdeněk Hoření, v časoch normalizácie šéfredaktor Rudého práva, člen najvyššieho vedenia Komunistickej strany Československa. Denníku Právo to oznámila jeho rodina.

Hoření celý svoj profesionálny život spojil s Rudým právom, do ktorého nastúpil v roku 1954. V rokoch 1983 až do pádu komunistického režimu bol jeho šéfredaktorom.

V období 1948-1989 bolo Rudé právo denníkom s najvyšším nákladom (2.170.000 výtlačkov) a zohrávalo kľúčovú úlohu v ideologickej propagande.  Rudé právo bol hlavným normalizačným denníkom bývalého Československa, slúžil potrebám komunistického režimu.

Po roku 1960 vychádzali noviny aj v slovenskej mutácii, a to popri ďalších slovenských komunistických novinách Pravda.

Rudé právo bolo odoberané nielen jednotlivcami, ale aj povinne na pracoviskách, aby sa tak dostalo k čo najširším masám. Zaujímavosťou bol rozmer novín -  mali veľký (tzv. Svetový) formát A2, a to zámerne - aby "vynikli" medzi ostatnými denníkmi tej doby. Aj  to bolo jedným z dôvodov, prečo sa Rudé právo využívalo aj ako baliaci papier.

Noviny boli za svoju činnosť režimom ocenené Rádom Klementa Gottwalda (1970), Rádom republiky (1955) a Rádom Víťazného februára (1973). Insígnie týchto rádov boli vytlačené na titulke.