Jeden z troch obžalovaných sa priznal k vražde maltskej novinárky

Jeden z troch obžalovaných sa priznal k vražde maltskej novinárky Foto: Facebook. D.G.C.

Jeden z troch obžalovaných z vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej sa pred súdom priznal k činu. Vincent Muscat podľa obžaloby nainštaloval do automobilu novinárky bombu, ktorá ženu v októbri 2017 zabila, uviedla agentúra Reuters. Podľa maltského tlače muž zrejme uzavrie s prokurátormi dohodu o skrátení trestu. Krátko po priznaní polícia zistila údaje o dodávateľoch bomby.

 

Zostávajúci dvaja obžalovaní, bratia Alfred a George Degiorgiovi, pred súdom vyhlásili, že sa cítia nevinní. Trojica mužov stojí pred súdom ovplyvňovaným podozrením, že vyrobili a nainštalovali bombu.

Podľa maltskej tlače Muscat dosiahne dohodu so štátnymi zástupcami o skrátení trestu. Za priznanie a informácie mu bol vymeraný trest 15 rokov väzenia. Vďaka spolupráci s vyšetrovateľmi dostal milosť Melvin Theuma, údajný sprostredkovateľ medzi trojicou mužov a objednávateľomi vraždy. Žiadosť o milosť si podal aj Muscat, bola mu však v januári zamietnutá.

Medzi podozrivými z vraždy novinárov je aj podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý bol označený za jedného zo strojcov a objednávateľov zločinu, uviedla agentúra AFP. Fenech bol zadržaný v roku 2019, keď sa pokúsil opustiť Maltu na palube svojej jachty. Jeho zadržanie viedlo k rozsiahlym politickým krízam na ostrove štátu, ktoré vyvrcholili v januári 2020 odchodom premiéra Josepha Muscata, ktorý riadil vládu od roku 2013.

Novinárka Galiziová bola zavraždená 16. októbra 2017. Vražda súvisela s článkami, ktoré Galiziová napísala o korupcii a praní špinavých peňazí vo vysokých kruhoch na Malte. Jej prípad je často prirovnávaný s vraždou Jána Kuciaka. Medzinárodné inštitúcie a Európsky parlament opakovane vyjadrujú obavy z vyšetrovania. Za obštrukcie bol kritizovaný aj maltský kabinet.