Vojvodkyňa Meghan žiada od bulváru 1,5 milióna libier

Manželka britského princa Harryho Meghan žiada od vydavateľa denníka Mail on Sunday 1,5 milióna libier za súdne trovy. Súd vo februári v skrátenom konaní rozhodol, že bulvárny denník Mail on Sunday nemal právo zverejniť úryvky súkromného listu, ktorý Meghan poslala svojmu otcovi. Súd dnes rozhodol, že vydavateľ zatiaľ musím zaplatiť 450.000 libier, o celkovej sume rozhodne neskôr.

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na sudcu londýnskeho Najvyššieho súdu, ktorý dnešnému virtuálnemu rokovaniu predsedal.

Meghanin tím právnikov dnes odovzdal svoje požiadavky súdu, polovicu požadovanej sumy chceli zaplatiť do 14 dní. Vedľa náhrad na súdne trovy žiadajú tiež vrátenie Meghaninho listu a všetkých jeho kópií. Právnici tiež požiadali sudcu, aby bulvárnemu denníku nariadil zverejniť na titulnej strane informáciu, že Meghan spor vyhrala. Informácia by sa podľa nich mala tiež "najmenej na šesť mesiacov" objaviť na domovskej stránke MailOnline, ktorá je internetovou verziou týchto novín. K týmto požiadavkám sa dnešný súd nevyjadril, píše Reuters.

Meghanin právnik Ian Mill dnes uviedol, že sa nejedná o prehnané požiadavky, a že požadovaná suma zodpovedá sume, ktorú si denník zverejnením článku o Meghan zarobil. Chce tiež vytvoriť odstrašujúci precedens, píše Reuters.

Tridsaťdeväťročná vojvodkyňa zo Sussexu zažalovala spoločnosť Associated Newspapers potom, čo Mail on Sunday vo februári 2019 zverejnil v piatich článkoch ručne písaný list jej otcovi Thomasovi Merkleovi z augusta 2018. List vojvodkyňa napísala po svadbe s britským princom v roku 2018. Médiu list odovzdal sám Markle, s ktorým vojvodkyňa nemá dobré vzťahy. Sudca 11. februára v skrátenom konaní rozhodol, že zverejnenie úryvkov listu bolo "zjavne prehnané, a preto nezákonné", uviedla agentúra Reuters. Časť žaloby týkajúcej sa údajného porušenia autorského práva zverejnením listu sa podľa sudcu bude musieť rozhodnúť v riadnom súdnom procese.

Harry a Meghan plnia stránky britských novín posledný mesiac prakticky nepretržite. Písalo sa o nich, keď oznámili, že očakávajú druhého potomka, keď definitívne prestali byť členmi britskej kráľovskej rodiny alebo kvôli rozhovoru so známou moderátorkou televíznych šou Oprah Winfreyovou.