Novinár, ktorý bol unesený v Mali, na videu prosí o oslobodenie

Novinár, ktorý bol unesený v Mali, na videu prosí o oslobodenie Reprofoto video RD

Francúzsky novinár, ktorý na začiatku apríla zmizol v severomalijskom meste Gao, na videu zdieľanom na sociálnych sieťach prosí rodinu i francúzske úrady, aby urobili maximum pre jeho oslobodenie. Novinára zrejme uniesli malijskí islamisti, vyplýva to zo záberov, o ktorých dnes informovali tlačové agentúry.

"Som Olivier Dubois. Som Francúz. Som novinár. Bol som unesený v Gau 8. apríla JNIM (odnožou teroristickej siete al-Kájda označované ako Skupina podporujúca islam a moslimov). Prihovára sa k svojej rodine, priateľom a francúzskym úradom, aby urobili všetko, čo je v ich silách a oslobodili ma, "uvádza muž na 21 sekundovom videu zdieľanom na sociálnych sieťach.

Dubois je nezvestný od 8. apríla, kedy sa po obede nevrátil do práce, píše agentúra DPA.

Duboisovo zmiznutie vo vyhlásení potvrdilo francúzske ministerstvo zahraničia. Úrad uviedol, že je v kontakte s novinárovou rodinou a snaží sa overiť pravosť videa. Šéf mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire na twitteri uviedol, že organizácia o prípade vedela už dva dni po Duboisovom zmiznutí. "Po konzultácii s editormi, ktorí ho normálne zamestnávajú, sme sa rozhodli tento únos nezverejňovať, aby sme neovplyvnili prípadný pozitívny výsledok," napísal Deloire.

O incidente dnes informoval aj denník Libération, pre ktorý Dubois pracoval ako občasný spravodajca. Podľa denníka 46-ročný skúsený novinár v Mali žije posledných šesť rokov a krajinu dobre pozná.

Mali dlhé roky zápasí s činnosťou islamských radikálnych skupín, a to predovšetkým na severe krajiny. Islamisti sa postupne dostávajú aj do centrálnych oblastí a rozširujú svoj boj do susednej Burkiny Faso a Nigeru. V týchto troch krajinách kontrolujú niektoré oblasti a organizujú útoky na vojakov i civilistov.

Do bojov v Mali v roku 2013 vstúpilo Francúzsko, má tam teraz 5100 vojakov. Francúzski civilisti sú podľa agentúry Reuters v oblasti Sahelu dlhodobo vystavení riziku únosov zo strany zločineckých a islamistických skupín, sčasti aj kvôli presvedčeniu, že Paríž za ich bezpečný návrat zaplatí výkupné. Francúzsko však opakovane za rukojemníkov zaplatiť odmieta.

"Znovu opakujeme našu požiadavku, aby ľudia do tejto oblasti nejazdili, pretože je to obzvlášť riskantné," uviedol hovorca francúzskej vlády, s tým, že Paríž v Duboisovom prípadu úzko spolupracuje s malijskými úradmi.