Najvyšší súd stanovil termín, kedy bude rozhodovať o vražde Kuciaka a Kušnírovej

Najvyšší súd stanovil termín, kedy bude rozhodovať o vražde Kuciaka a Kušnírovej Reprofoto RTVS

Najvyšší súd na polovicu júna vytýčil odvolacie konanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Najvyšší súd bude rozhodovať o trojici obžalovaných, dvaja ďalší muži, vrátane vraha spomínanej dvojice Miroslava Marčeka, predtým priznali vinu a boli potrestaní dlhoročným väzením.

Senát najvyššieho súdu prerokuje odvolanie voči verdiktu nižšieho súdu, ktorý vlani v septembri zbavil Mariana Kočnera obžaloby z objednania vraždy Kuciaka a oslobodil aj Alenu Zsuzsovou, ktorá podľa žalobcu zločin sprostredkovala. Vinným uznal Tomáša Szabóa, ktorý svojmu bratrancovi Marčekovi podľa obžaloby pomáhal nielen pri vražde novinára a jeho partnerky, ale aj pri lúpežnej vražde podnikateľa.

Najvyšší súd podľa zákona nemôže sám uznať Kočnera či Zsuzsovú vinnými, a to z dôvodu, že ich spod obžaloby oslobodil súd prvej inštancie. Tomu by najvyšší súd obžalobu voči spomínanej dvojici mohol ale vrátiť na nové prejednanie alebo jej nevinu potvrdiť.

Okrem Marčeka predtým priznal vinu v kauze Kuciakovej vraždy aj sprostredkovateľovi zločinu Zoltánovi Andruškovi, ktorý pri vyšetrovaní spolupracoval s políciou.