Novinárske združenie vyjadrilo zdesenie nad útokmi na kancelárie médií v Gaze

Novinárske združenie vyjadrilo zdesenie nad útokmi na kancelárie médií v Gaze Reprofoto youtube The Quint

Asociácia zahraničných novinárov (FPA) v Izraeli a na palestínskych územiach dnes dala najavo zdesenie nad sobotňajšom útokom izraelského letectva na výškový dom v Pásme Gazy, v ktorom boli kancelárie americkej agentúry The Associated Press (AP) a katarskej televízie Al-Džazíra. Izraelská armáda nálet odôvodnila tým, že budovu využívalo aj vojenské spravodajské krídlo radikálneho hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

"Vedomé zničenie kancelárií jedných z najväčších a najvplyvnejších mediálnych organizácií vyvoláva otázky, či chce Izrael zasahovať do slobody novinárskej práce," uviedla FPA s tým, že sa obáva o bezpečnosť pobočiek iných médií v Pásme Gazy. Teraz sú pre informovanie o dianí v palestínskom teritóriu ešte dôležitejšie ako bežne, pretože hraničný prechod Izraela s Gazou je uzavretý, uvádza sa tiež vo vyhlásení. Izrael podľa asociácie nepredložil žiadne dôkazy, ktorými by dokázal, že zničenú budovu skutočne využíval Hamas.

FPA na svojich internetových stránkach uvádza, že zastupuje 380 novinárov z 32 krajín sveta.

V sobotu nad bombardovaním budovy vyjadril zdesenie generálny riaditeľ AP Gary Pruitt, novinári podľa neho tesne unikli smrti. Al-Džazíra uviedla, že cieľom útoku bolo umlčať novinárov. Biely dom odkázal Izraelu, že musí zaistiť bezpečnosť novinárov, ktorí informujú o eskalujúcom konflikte.

Izraelská armáda v sobotu popoludní kontaktovala ľudí v budove, aby ich informovala, že objekt bude do hodiny bombardovať. Mohli sa tak evakuovať.