Americká prvá dáma sa objaví na titulnej strane časopisu Vogue (FOTO)

Americká prvá dáma sa objaví na titulnej strane časopisu Vogue (FOTO) Zdroj: Vogue

Americká prvá dáma Jill Bidenová sa objaví na titulnej strane augustového vydania slávneho módneho časopisu Vogue. Manželky amerických prezidentov sa v predchádzajúcich rokoch vyskytovali v časopise Vogue pravidelne, táto tradícia bola porušená až za kontroverzného prezidentovania republikána Donalda Trumpa. Podľa CNN ale nie je jasné, či sa bývalá modelka a Trumpová manželka Melania v módnom časopise neobjavila z vlastnej vôle, alebo z rozhodnutia šéfredaktorky Vogue Anny Wintour.

 Bidenovej má na fotke titulnej strany časopisu Vogue modré kvetované šaty od návrhára Oscara de la Rentu a na jednom z balkónov Bieleho domu ju odfotila fotografka Annie Leibovitz.

Prvá dáma v rozhovore pre časopis uviedla, že je zaplavená rôznymi projektmi, ktorým sa chce venovať, pričom žiadneho z nich sa nechce vzdať. "Mám chuť si pridávať (do programu) ďalšie veci, ale viem, že to nie je možné, pretože je potrebné zostať sústredená, chcete robiť veci dobre. A je toho toľko, čo robiť," povedala Bidenová, ktorá sa rozhodla venovať v úlohe prvej dámy predovšetkým vzdelávaniu, pretože je vysokoškolskou učiteľkou.

Bidenová takisto vyhlásila, že nástup jej muža do Bieleho domu podľa nej zmenil náladu v USA. "Počas kampane som z ľudí cítila toľko úzkosti - báli sa. Keď jazdím po zemi teraz, pripadá mi, že sa ľudia môžu znova nadýchnuť," povedala. "Myslím, že je to čiastočne dôvod, prečo bol Joe zvolený. Ľudia chceli príchod niekoho, kto by dokázal túto krajinu vyliečiť, nielen po pandémii," dodala s tým, že novo pozorované zmeny podľa nej priniesol Biden vďaka svojmu vystupovaniu. "Je jednoducho pokojnejší prezident. Znižuje napätie," poznamenala.

Časopisu Vogue poskytol rozhovor takisto Biden, ktorý sa v ňom okrem iného sťažoval na to, že kvôli novým povinnostiam nemôže so svojou manželkou tráviť toľko času ako predtým. Bidenovci nedávno oslávili 44. výročie svadby, podľa prezidenta sa však neustále snažia vyvažovať osobný a pracovný život. "Musíme prísť na to - a myslím to úprimne - ako by sme mohli byť schopní ukradnúť si nejaký čas len na seba. Myslím, že o to ide," povedal prezident.

Prvé dámy sa vo Vogue v minulosti objavovali pravidelne, napríklad Michelle Obamová bola za osem rokov prezidentovania svojho manžela Baracka na titulnej stránke tohto časopisu trikrát. Naopak Melania Trumpová sa v časopise neobjavila. O dôvodoch sa verejne nehovorilo, šéfredaktorka Witnourová ale Trumpa kritizovala za "nečestnosť" a "šokujúci nedostatok empatie". V roku 2019 sa potom v rozhovore vyhla priamej otázke na Melaniu Trumpovú a namiesto toho vyhlásila, že Obamová bola "najlepšou veľvyslankyňou, akú kedy táto krajina mohla v mnohých ohľadoch mať".

Augustové vydanie bude pre Bidenovú prvým, v ktorom bude na titulnej stránke. V tomto časopise sa však objavila so svojou rodinou aj vlani v marci. V novembri 2008 bola tiež v článku, ktorý Vogue pripravil o ženách v rodine vtedy nastupujúceho viceprezidenta Bidena.