Olena Zelenská: Byť na obálke Vogue je sen mnohých úspešných ľudí sveta. Jediné, čo im všetkým prajem, aby to nebolo kvôli vojne

Olena Zelenská: Byť na obálke Vogue je sen mnohých úspešných ľudí sveta. Jediné, čo im všetkým prajem, aby to nebolo kvôli vojne Foto: Vogue /FB Olena Zelenská

 Olena Zelenská, prvá dáma Ukrajiny, sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dostala do centra pozornosti a stále častejšie a s väčším dosahom zasahuje do diplomatických a mediálnych záležitostí krajiny. Po júlovej ceste po USA, pri ktorej predniesla ako prvá zahraničná prvá dáma prejav v Kongrese a stretla sa s Joe a Jill Bidenovými, sa 44-ročná scenáristka objavila na obálke módneho časopisu Vogue, uviedla španielska verzia BBC.

Časopis o Zelenskej hovorí ako o tvári konfliktu, ktorá svetu ukázala utrpenie občanov. Jedným z najvýraznejších prvkov článku je však sprievodné fotenie od renomovanej fotografky Annie Leibovitz. Na sociálnych sieťach aj na Slovensku, sa po zverejnení snímok rozpútali veľké debaty o tom, či mala prvá dáma Ukrajiny pózovať pre tento časopis.

Na snímkach je Zelenská zachytená na rôznych miestach Ukrajiny. Na jednej z fotografií stojí vedľa skupiny vojakov na letisku Antonov v Hostomeli. Na ďalších snímkach objíma svojho manžela, prezidenta Volodymyra Zelenského, v jeho kancelárii, a na ďalšom sedí na schodoch v kryte obklopená vrecami naplnenými pieskom.

Byť na obálke Vogue je veľká pocta a sen mnohých úspešných a prominentných ľudí sveta. Jediné, čo im všetkým prajem, aby to nebolo kvôli vojne v ich krajinách, napísala k fotkám z Vogue Zelenská na facebooku. "A teraz by som chcela, aby ste tu, na mojom mieste, videli každú Ukrajinku. Ktorá bojuje, pomáha ako dobrovoľníčka, žije v utečeneckom tábore, svoju prácu robí za zvukov sirény, žije pod okupáciou. Má právo a zaslúži si byť na titulkách celého sveta. Každá z vás, ukrajinské ženy, ste teraz tvárou a titulkou našej krajiny," dodala manželka ukrajinského prezidenta.

Problém s fotkami Zelenskej má aj poslankyňa Romana Tabak, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO:

V texte nazvanom "Portrét odvahy" Zelenská hovorí, že od 24. februára, kedy začala vojna, prežila najstrašnejšie mesiace svojho života, rovnako ako všetci Ukrajinci. Zároveň dodala, že túži po víťazstve.

"Som rada v zákulisí, to je to, čo ma baví," povedala Zelenská časopisu. Presun do centra svetovej pozornosti bol pre ňu vraj ťažký.

Olena Zelenská vyrástla v meste Kryvyj Rih na Ukrajine, kde zhodou okolností vyrastal aj jej budúci manžel. Zoznámili sa už v čase štúdií. Aj keď Zelenská vyštudovala architektúru, neskôr sa stala scenáristkou. V roku 2003 sa po ôsmich rokoch vzťahu vydala za Zelenského a o rok neskôr sa im narodila dcéra. V roku 2013 prišiel na svet aj syn. Zelenská síce nemala v pláne angažovať sa vo svete politiky, no jej manžel v apríli 2019 s viac ako 73 percentami hlasov zvíťazil v ukrajinských prezidentských voľbách.

Po ruskej invázii sa na verejnosti prvýkrát objavila začiatkom mája, keď Ukrajinu prekvapivo navštívili americká prvá dáma Jill Bidenová, kanadský premiér Justin Trudeau aj rockový spevák Bono zo skupiny U2.