Turecká vláda zakázala štátnym inštitúcie kupovať noviny

Turecká vláda zakázala štátnym inštitúcie kupovať noviny Ilustr. foto: Omediach.com

Turecká vláda v rámci úsporných opatrení zakázala štátnym inštitúciám kupovať noviny, podľa opozície tak ale pôjde len o nepatrnú úsporu, navyše v situácii, keď sa buduje už tretia prezidentská rezidencia. Opatrenia kritizoval aj turecký zväz novinárov (TGS), ktorý kvôli tomu na štvrtkové poludnie oznámil v niekoľkých mestách, vrátane Istanbulu a Ankary, protest. Informoval o tom dnes opozičnej server Duvar.

Obežník vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z 30. júna zahŕňa niekoľko úsporných opatrení. Podľa nich všetky štátne inštitúcie s výnimkou oddelenia monitoringu tlače a dokumentačných centier knižníc okrem iného nesmú kupovať tlačené noviny. Opozícia označila toto nariadenie za absurdné.

"Zatiaľ čo milióny lír sa míňajú na výstavbu letného a zimného (prezidentského) paláca v Marmarise a Ahlate, zakazuje sa nákup novín stojacich jednu alebo 1,5 líry so zdôvodnením: my šetríme," povedal poslanec Atila Sertel z Ľudovej republikánskej strany (CHP), ktorá je najväčšou opozičnou stranou v tureckom parlamente. Sertel zákaz označil za "tragikomický" a kritizoval tiež uprednostňovanie provládnych médií pri zadávaní inzerátov štátnych inštitúcií.

Turecký zväz novinárov na twitteri na protest proti zákazu nákupu novín oznámil na štvrtok demonštrácie v Istanbule, Ankare, Izmire, Adan, Mersin a Eskisehir.

Práve tento týždeň sa pritom na internete objavili prvé fotografie honosnej letnej prezidentskej rezidencie, ktorú nechal Erdogan vybudovať na juhozápadnom pobreží Turecka. Letné sídlo s 300 izbami, bazénmi a rozľahlou záhradou bolo dokončené v roku 2019, ale až teraz architektonické štúdio, ktoré rezidenciu navrhlo, zverejnilo na twitteri sadu snímok. Výstavba podľa opozičného serveru Ahval vyšla asi na 640 miliónov turecký lír. Okrem tohto komplexu a prezidentského paláca v Ankare bude mať prezident ešte tretiu rezidenciu, ktorá sa stavia v meste Ahlat na východe krajiny pri jazere Van.