Premiér Heger povedal, že projekt vládnych novín nepodporuje

Premiér Heger povedal, že projekt vládnych novín nepodporuje Ilust. foto: ÚV SR

Veľký projekt vládnych novín, s ktorým prišiel do vlády Igor Matovič, má na teraz pravdepodobne stopku.  Premiér Eduard Heger kontroverzný projekt nepodporuje.

Heger a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa dnes zúčastnili na online zasadnutí Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva, ktorá vznikla po vraždách novinárov Daphne Galiziovej a Jána Kuciaka so snúbenicou Martinou Kušnírovou.
„Pýtal som sa na projekt vládnych novín a premiér Heger nás uistil, že projekt vládnych novín nepodporuje,“ povedal podľa Denníka N slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

„Úroveň ochrany novinárov považujem za lakmusový papierik demokracie,“ povedal na stretnutí Heger. Členom skupiny priblížil, že na Slovensku sa pripravuje viacero zákonov, ktoré majú chrániť novinárov pri výkone svojho povolania. „Naším cieľom je očistiť Slovensko od korupcie, aby v našom štáte ľudia radi žili a aby sa novinári cítili bezpečne,“ zdôraznil predseda vlády.

„Chceme zo Slovenska vybudovať modernú demokratickú krajinu, ktorá si bude ctiť pravidlá právneho štátu a ľudské práva,“ vyhlásil premiér.
 Predsedníčkou monitorovacej skupiny je holandská poslankyňa Európskeho parlamentu Sophie in ‘t Veld. Heger vyjadril v tejto súvislosti úprimnú sústrasť a poľutovanie nad smrťou holandského investigatívneho novinára Petra de Vriesa, ktorý dnes zomrel po tom, keď ho 6. júla 2021 v Amsterdame postrelili do hlavy.